Mit csinál egy űrmérnök? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy űrmérnök?

Az űrmérnök az űrtechnológiához, űrkutatáshoz kapcsolódó, elsősorban mérnöki jellegű tervezési, fejlesztési, gyártási és üzemeltetési feladatokat lát el. Az űrkörnyezet alapos ismeretének birtokában megtervezi és felépíti a világűrbe juttatandó, ott üzemelő berendezéseket, továbbá az űrberendezések földi kiszolgálását ellátó eszközöket és rendszereket tervezi és üzemelteti.

Az űrmérnök felméri, hogyan valósítható meg egy tudományos vagy kereskedelmi célú űrmisszió, megtervezi a szükséges fejlesztési folyamatot és kiválasztja az egyes részfeladatok elvégzéséhez legmegfelelőbb szakembereket. Meghatározza az űreszközt érő speciális hatásokat és a kifejleszti a szükséges védelmi rendszereket.

Tudása kiterjed az űrben használatos speciális anyagok, struktúrák és szerkezetek típusaira és felhasználási lehetőségeire. Ismeri az űrberendezések alapegységeinek működését, megvalósításuk technológiáját, valamint az űreszközök földi kiszolgálóegységeinek felépítését, működését és megvalósításának folyamatát. Dolgozik az űrtechnológiához kapcsolódó hardver és szoftver eszközökkel, programnyelvekkel, fejlesztési platformokkal.

  • Tudtad?

    Az Astro2020, vagyis a Nemzeti Kutatási Tanács (National Research Council, NRC) legfrissebb asztrofizikai évtizedes áttekintése (decadal survey) a helyzetértékelés mellett körvonalazza az elkövetkező évtizedekre javasolt földi és űrcsillagászati kutatási irányokat, eszközöket. A tanulmány egy hat méter tükörátmérőjű űrtávcső megépítését javasolja, amely az ibolyántúli (UV), a látható és az infravörös tartományban egyaránt végezne észleléseket. Ez a távcső elég nagy ahhoz, hogy érdemi exobolygó-észleléseket is lehessen vele végezni, és észszerű költségvetésből 2040-re elkészülhet.

    Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Farkas Bertalan vadászpilóta, űrkutató, űrhajós volt az első magyar a világűrben. Nevét a 240757 Farkasberci kisbolygó őrzi.

Karriertipp

Az űrmérnök csoportmunkában látja el feladatait, és együttműködik más szakterületek képviselőivel itthon és külföldön egyaránt egy adott probléma megoldásában. Ha nagyon jól megy a matek és a fizika, hajlandó vagy az űrmissziók céljaiért dolgozni, megismerni a világűr speciális fizikai tulajdonságait, élettani hatásait és a környezeti hatások kivédésének mechanizmusait, akkor érdemes ebben a szakmában gondolkodnod.

A karrierajánlónkban az űrmérnök szakmához 2 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád az űrmérnök szakma és hogyan lehetsz űrmérnök, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy kriminológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szakorvos? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tengerbiológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy meteorológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy geológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify