Mit csinál egy tengerbiológus? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy tengerbiológus?

Bár a tengerek és óceánok a könnyebben megközelíthető mélységekben is számos kutatnivalót kínálnak, a tengerbiológus számára nagy kihívást jelent a mélytengerek felfedezése. Ezekre a szintekre már nem hat el a nap sugara, sötétség és hideg van, de az élet ugyanúgy megtalálható, és a kutatókat új fajok felfedezésével kecsegteti.

Feltételezések szerint sokkal nagyobb a biodiverzitás, az élővilág sokfélesége odalent, mint korábban gondolták volna, ezek a szintek az emberi tevékenységek tekintetében ráadásul érintetlenek, még mindig őrzik eredeti állapotukat, ezért sok információt szolgáltathatnak a régmúlt időkről. A legmodernebb eszközökkel már akár 6000 méter mélységbe is le tudnak ereszkedni a kutatóhajók biológusai.

 • Tudtad?

  Földünk felszínének mintegy háromnegyedét víz borítja, amely elengedhetetlenül szükséges az általunk ismert ökoszisztéma működéséhez. Bolygónk élővilágát hihetetlenül bonyolult rendszerek tartják fenn, a rendszerben levő egyensúly megbomlása az élővilág károsodásához vezet.

  Azonban ahhoz, hogy a tengerek és óceánok is megfelelően funkcionáljanak, a bennük található ökoszisztémát is meg kell ismernünk, és meg kell védenünk. A tengerbiológus ezért kutatásai során megfigyeli, hogy miként hatnak az emberi tevékenységek a tengeri élővilágra, sok tevékenység ugyanis káros a természetre.

A tengerbiológus alapvető célja új, eddig még teljesen ismeretlen vízi élőlényeket felfedezni és leírni, illetve a már ismertek életmódjáról minél több feljegyzést készíteni.

Megfigyeléseit, gyűjtéseit búvárruhában végzi, az összegyűjtött mintákat laboratóriumban elemzi. Ahova nem tud lemerülni, oda víz alatti drónt küld feltérképezni a különlegesebb növényeket és állatokat. Mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa és védelmezze ezt a sajátos világot, szükség esetén bioaktív gyógyszerekkel is kezeli a sérült populációkat.

 • A legnagyobb veszély

  A legnagyobb veszélyt a környezetszennyezés jelenti, amikor műanyag eszközök vagy kőolajszármazékok jutnak a tengerbe.

 • Megoldás

  A tengerbiológus stratégiákat dolgoz ki a szennyeződések eltávolítására olyan módon, hogy a víz mélyén élő növények és állatfajok természetes élettere ne sérüljön, de megtisztuljon.

Karriertipp

Dolgozzon a tengeri élővilág bármelyik területén, a tengerbiológus kutatásai minden bizonnyal értékes és hasznos új információkkal szolgálnak. Felismeréseit szakfolyóiratokban publikálhatja vagy előadhatja szakmai konferenciákon, ismereteivel pedig akár kormányzatoknak, illetve különféle szervezeteknek és vállalkozásoknak adhat szakmai tanácsokat a természetvédelemmel és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodással kapcsolatban. Analitikus gondolkodás mellett kiemelkedő képessége a szervezési készség és a jó fizikum, amelyek a terepmunkához elengedhetetlenek.

A karrierajánlónkban a tengerbiológus szakmához 3 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a tengerbiológus szakma és hogyan lehetsz tengerbiológus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy meteorológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy geológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy etikus hacker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy ergoterapeuta? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy galériavezető? - Orientify SzakmafigyelőOrientify