Mit csinál egy szakorvos? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy szakorvos?

Az orvos a betegek gyógyításával, a betegségek megelőzésével foglalkozó szakember. Mivel sokféle betegség létezik, az orvosok különböző területekre szakosodnak, például lehet valakiből belgyógyász, endokrinológus, fül-orr-gégész, kardiológus, nőgyógyász, fogorvos, plasztikai sebész vagy pszichiáter.

Bármelyik területről essen szó, az alapfeladatok azonosak: a szakorvos fogadja a beteget, felméri a tüneteket, megvizsgálja a pácienst, majd javaslatot tesz a kezelésre, gyógyszerekre. Mindez történhet magánklinikákon vagy kórházakban, rendelőintézetekben.

Személyre szabott orvoslás

Az orvostudományban egyre több módszer támogatja az úgynevezett precíziós vagy egyénre szabott orvoslást és gyógyszerterápiát. Minden ember DNS-e egyedi, így eltérünk abban, milyen betegségre vagyunk hajlamosak, és mindenki másképp reagál egyes gyógyszerekre. Ma már van arra mód, hogy az orvosok a páciens DNS-éhez legjobban illő gyógyszert írják fel.

  • Az első magyar orvosnő

    Az első magyar orvosnő Hugonnai Vilma volt, akit 1879-ben avattak orvossá Svájcban. Hazatért, hogy tudásával a nőket és gyermekeket segítse, de csak 20 évvel később tudott magyar orvosi diplomát szerezni. “A nők munkaköre” című tanulmányában a nők számára is kedvező iskolareform mellett foglalt állást, és dolgozott a nők egyenjogúsításáért. Elköteleződött az egészségügyi felvilágosítás mellett, és betegápolást, gyermekgondozást, gyermekvédelmet tanított.

Robotok a gyógyításban

A jövőben komoly lehetőség rejlik a robotok alkalmazásában, többek között a műtétek során is, természetesen emberi felügyelet mellett. Robotok használatával a beavatkozások jóval precízebbek lehetnek, kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulási idővel.

Karriertipp

A szakorvosnak empátiával kell rendelkeznie a betegei iránt, és úgy kommunikálnia, hogy az segítse a gyógyulást folyamatát. Munkájával nagyfokú felelősség jár, hiszen emberek sorsáról, egészségéről hoz döntéseket, ebbe pedig nem fér bele a hibázás. Aki ezt a szakmát választja, annak a felelősségvállalás mellett számítania kell arra, hogy hosszú tanulási folyamaton át vezet az út a praxis megkezdéséig.

Mivel az egyes szakterületeken folyamatosan jelennek meg új technológiák, diagnosztikai eljárások, a szakorvosok állandóan továbbképezik magukat, hiszen naprakésznek kell lenniük. A szakorvosi tanulmányokhoz elsősorban a biológia és kémia iránti érdeklődés szükséges és az emberek segítése felé való erős elköteleződés.

A karrierajánlónkban a szakorvos szakmához 5 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a szakorvos szakma és hogyan lehetsz szakorvos, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy tengerbiológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy meteorológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy geológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy etikus hacker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy ergoterapeuta? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy tengerbiológus?

Dolgozzon a tengeri élővilág bármelyik területén, a tengerbiológus kutatásai minden bizonnyal értékes és hasznos új információkkal szolgálnak.