Mit csinál egy kriminológus? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy kriminológus?

A kriminológus munkája során tanulmányozza a bűnöző természetét, megvizsgálja annak ismert viselkedési mintáit, és következtetéseket von le belőlük. Legfőbb célja a bűnöző kilétének és hollétének a kiderítése és a bűnmegelőzés, bár személyesen nem vesz részt a bűncselekmények felderítésében illetve az elkövetők elfogásában.

Elemző munkájával a rendőrök és nyomozók munkáját segíti. Azt vizsgálja, hogy vannak-e olyan viselkedési minták, amelyek előre jelezhetik bűncselekmények bekövetkeztét, vagy hogyan működhet az elkövetők elméje, mi motiválhatja őket.

Munkája javarészt elméleti, felméréseket végez, statisztikákat készít, elemzi a bűncselekmények társadalmi következményeit, ezek alapján pedig igény esetén stratégiákat dolgoz ki a bűnözés csökkentésére, szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg. A bűnüldöző szervekkel dolgozó kriminológusok alaposan szemügyre veszik az elkövetőket, azonosítják helyzetüket és indítékaikat, valamint a társadalmi hatásokat, a generációs változásokat és más tendenciákat.

  • Tudtad?

    A 20. század egyik legbefolyásosabb kriminológusa az amerikai Edwin Sutherland volt, a Principles of Criminology című tankönyv szerzője. Tőle származik a fehérgalléros bűnöző kifejezés, ő úgy gondolta, hogy a bűnözés valószínűleg tanult viselkedés eredménye. Mai napig vitatott, hogy bűnözés hajlamosító biológiai tulajdonságok egyedi kombinációira vezethetők-e vissza vagy a társadalmi körülmények okozzák. Úgy tűnik, hogy mindkettő szerepet játszik a bűnözések elkövetésének hátterében.

Az informatikai bűnözés

Az informatikai bűnözés (cybercrime) a kriminológiai kutatások kedvelt területévé vált az elmúlt három évtizedben. Az informatikai bűnözés területei például a szoftverkalózkodás, zaklatás (cyberbullying), adathalászat (phishing), a jogosulatlan behatolás (hacking) és a kártékony szoftveres (malware) támadások.

Ez nem csupán az elkövethető cselekmények sokszínűsége miatt kiemelt terület, hanem az elkövetővé válásban is fontos tanulságokkal szolgál, és arra kényszeríti a jogot, az IT biztonság ágazatát és a rendészetet is, hogy folyamatosan megújuljon.

Karriertipp

Ha érdekel a nyomozás, de a rendőri pálya nem vonzó számodra, kriminológusként megtalálhatod a számításaidat. A kriminológus egyesíti magában a jogász, a pszichológus és a szociológus tudását: nem csak a bűntényt, hanem a bűn elkövetőjét, illetve a bűnözői életformát is vizsgálja. Ha érdekelnek az emberi viselkedési minták, fontosnak tartod az igazságszolgáltatást, elboldogulsz a statisztikával, éles a megfigyelőkészséged és az elemző, logikai képességed, akkor vedd fontolóra ezt a szakmát!

A karrierajánlónkban a kriminológus szakmához 2 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a kriminológus szakma és hogyan lehetsz kriminológus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy szakorvos? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tengerbiológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy meteorológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy geológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy etikus hacker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy szakorvos?

Aki ezt a szakmát választja, annak a felelősségvállalás mellett számítania kell arra, hogy hosszú tanulási folyamaton át vezet az út a praxis megkezdéséig.