Mit csinál egy gyógytornász? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy gyógytornász?

A gyógytornász a mozgásszervi, testtartással kapcsolatos hibák, betegségek javításán dolgozik. Munkája során hasznos tartásjavító gyakorlatokat tanít, mozgásmintákat mutat, és az életmóddal kapcsolatos tanácsokat is ad.

Feladata prevenciós is lehetne, de ez valójában ritkán történik meg, mert az emberek gyakran csak akkor keresik fel, ha már kialakult a probléma. A kialakult gondok közül többek között a derék- vagy gerincfájdalmak csillapításában, műtétek utáni rehabilitációban van nagyon fontos szerepe. A gyógytornász konzultál a beteg kezelőorvosával, figyeli a páciens állapotát, ez alapján dolgozza ki a torna tervezetét.

A betegeknek megtanítja az otthon végzendő gyakorlatok végrehajtását és szükség esetén a gyógyászati segédeszközök használatát. Bizonyos betegségek esetén (pl. ízületi gyulladások) a szárazföldi gyógytorna nem jöhet szóba, viszont a vízi gyógytorna segíti a könnyebb és biztonságosabb mozgást, az egyensúly megtartását és javítja a keringést.

  • 100 éves a Schroth terápia

    Katharina Schroth, aki maga is gerincferdülésben szenvedett, a saját hátán kísérletezte ki módszerét: egy léggömb ihlette ötlet alapján megpróbálta a saját mellkasának besüppedt oldalait tükör segítségével kontrollálva kikorrigálni. Emellett a görbület ellenkezőjét is megpróbálta elérni, „tükrözni” , túlkorrigált mozdulatok segítségével. Schroth felismerte, hogy a testtartás-kontroll csak a testhelyzet-érzékelés megváltoztatásával érhető el. Ezt az új kezelési formát 1921-től kezdve három hónapos rehabilitációs időkkel végezte Németországban, saját intézetében.

  • Tudtad?

    Dévény Anna (1935-2017) volt az első gyógytornász, akinek a módszere több ezer kisbaba mozgásfejlődését segíti a mai napig tanítványai által. A Dévény-módszer azok számára hasznos, akiknek a szokásostól eltérő a mozgásfejlődésük, például túl feszes vagy túl laza az izomzatuk. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha már csecsemőkorban elkezdődik, amikor még az agy fejlődésben van, és az izmok, inak receptorai által könnyebben ingerelhető.

Karriertipp

A gyógytornász dolgozhat kórházban, rendelőintézetben és magánrendelésben is. Ha érdekel az anatómia, szeretsz mozogni, sportolni, és szívesen dolgozol betegekkel, idősekkel, akkor érdemes megfontolnod ezt a szakmát!

A karrierajánlónkban a gyógytornász szakmához 9 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a gyógytornász szakma és hogyan lehetsz gyógytornász, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy űrmérnök? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy kriminológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szakorvos? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tengerbiológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy meteorológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy űrmérnök?

Az űrmérnök csoportmunkában látja el feladatait, és együttműködik más szakterületek képviselőivel itthon és külföldön egyaránt egy adott probléma megoldásában.