Mit csinál egy meteorológus? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy meteorológus?

A meteorológusról azt gondolhatjuk, hogy munkája mindössze abból áll, hogy a híradó végén pár percben elmondja nekünk, hogy milyen időjárásra számíthatunk az következő napokban. Pedig ezt a pár percnyi összefoglalót több órányi komoly odafigyelést igénylő számítógépes munka előzi meg.

Az Országos Meteorológiai Központból megkapja a meteorológiai megfigyelőállomások, rádiószondák és műholdak adatait, majd miután kielemezte ezeket az információkat, az eredményeket továbbküldi a megrendelő médiákhoz, repterekre, gazdaságokba. Ezen kívül klímamodelleket állít fel, hogy nyomon kövesse az éghajlat változásait, illetve humánmeteorológiai méréseket végez, hogy előre jelezhesse az időjárás közvetlen hatását az emberekre. Elemzi a levegő várható pollentartalmát, a légszennyezettség mértékét és az UV-sugárzást. 

  • Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóként azt vizsgálja, hogyan lehetne megelőzni a további éghajlatváltozást, és milyen lépéseket kell tennünk a földi ökoszisztéma megmentéséért. Az évtizedek alatt felhalmozódott meteorológiai adatok magukban rejtik a válaszokat, már csak a tetteket kell szorgalmazni, amiért a magyar tudósnő és az általa képviselt nemzetközi testület évek óta megtesz. Világszinten végzett munkájukért 2007-ben Nobel-békedíjban részesítették őket.

A meteorológus egy olyan szakember, aki tudományos alapokra helyezve megérti, megmagyarázza, megfigyeli és előrejelzi a légköri jelenségeket. Vizsgálja továbbá azt is, hogy a légkör hogyan hat a Földre és a földi életre. Bár a népi megfigyelések napjainkig megállják a helyüket a várható időjárás előrejelzésében, a modern időjárás-jelentések bonyolult matematikai számítások eredményeképpen jönnek létre, földrajzi és fizikai törvények figyelembevételével.

Mivel a légköri jelenségek alakulása nagymértékben befolyásolja többek között a repülés biztonságát illetve a mentési vagy tűzoltási munkálatok kimenetelét, ezért fontos, hogy az előrejelzések minél pontosabbak és megbízhatóbbak legyenek, és a légkör minden olyan rétegét magukba foglalják, amelyek befolyásolhatják a fent említett munkák sikerességét.

A meteorológus ezért nem csak a földfelszín közelében levő hőmérsékleteket vagy légmozgásokat méri, hanem rádiószondák segítségével a magasabb levegőrétegek hőmérsékletét, mozgásirányát és nedvességtartalmát is vizsgálja, hiszen ezek változásától függ a várható időjárási körülmények alakulása.

Karriertipp

A meteorológus kitűnő analitikus képessége teszi lehetővé az adatok elemzését, emellett jól kell bánnia a képelemző szoftverekkel is. A meteorológus munkája nagy felelősséggel jár, hiszen jelentős károkat előzhet meg szakértelmével. Emellett nagyfokú koncentrációt, a monotóniatűrését és kitartást igényel ez a munka, annak a szem előtt tartásával, hogy a meteorológia a gazdaság és mindannyiunk számára is nélkülözhetetlen.

A karrierajánlónkban a meteorológus szakmához 5 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a meteorológus szakma és hogyan lehetsz meteorológus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy geológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy etikus hacker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy ergoterapeuta? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy galériavezető? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tolmács? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy geológus?

A geológus tudományos, kutató munkáját a környezetvédelem és a fenntartható gazdaság szolgálatába is állíthatja.