Mit csinál egy geológus? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy geológus?

A geológus kőzetek, talajrétegek, ásványi anyagok vizsgálatával foglalkozik, amelyek segítségével a múltról szerez adatokat, ugyanakkor az ezekben fellelhető szabályszerűségek miatt képes a jelenben zajló folyamatokat is értelmezni. Nem csak az időbeli, hanem a térbeli összefüggéseket is értelmezi, kutatja, hogy a föld rétegei és a vizek miként befolyásolják egymást, a víz körforgása hogyan határozza meg a légköri változásokat, a légkörben zajló események pedig miként hatnak a talaj szerkezetére.

Korunk egyik legnagyobb kihívása a modern ember energiaszükségleteinek a fedezése, megtalálni és felhasználni a legoptimálisabb megújuló vagy nem megújuló erőforrásokat, amelyekkel aztán a különböző ipari vállalatok elektromos áramot, fűtést, üzemanyagot, élelmiszert, ruhát, és sok egyéb, a mindennapi élethez szükséges dolgot állíthatnak elő.

A Földről szóló ismereteket összesítő tudományágat földtannak, vagyis geológiának nevezik, az ezzel foglalkozó elméleti és gyakorlati szakembereket pedig geológusnak. Egy geológus foglalkozhat a Föld anyagával, szerkezetével, ezek változásával, a folyamatokat előidéző tényezőkkel, biológiai viszonyokkal. Kutatásokat végez, mintát vesz, a felszín alatt található anyagokat tanulmányozza, dokumentálja.

Itt is lehet specializálódni: a geológiához tartozik…

  • az őslénytan;
  • a kőzettan;
  • a földrengések megfigyelése;
  • a vízkészletek felderítése.
Egy geológus sokat utazik, barlangokat, bányákat, vulkánokat, tavakat, tengereket vizsgál. Élete nagy részét a szabadban tölti, ahol természetes mintákat gyűjt be, amelyeket aztán laboratóriumi környezetben elemez. Kutatási eredményeit tudományos folyóiratokban, weboldalakon vagy könyvekben oszthatja meg az érdeklődőkkel, de ha kiváló előadói képességgel rendelkezik, egyetemi oktatóként vagy tudományos előadóként is tovább adhatja ismereteit.

Karriertipp

A geológus szakma számos lehetőséget rejt magában. Nem csak változatos kutatási területekkel kecsegtet, de számos elhelyezkedési lehetőséget is biztosít, ráadásul a geológusok munkájára egyre nagyobb az igény világszerte. A geológus tudományos munkáját a környezetvédelem és a fenntartható gazdaság szolgálatába is állíthatja. Dolgozhat kormányzati szerveknél, hogy segítsen kialakítani az ország környezetvédelmi szakpolitikáját, de elhelyezkedhet energiavállalatoknál is, hogy természeti erőforrások után kutasson.

A karrierajánlónkban a geológus szakmához 8 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a geológus szakma és hogyan lehetsz geológus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy etikus hacker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy ergoterapeuta? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy galériavezető? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tolmács? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy bróker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy etikus hacker?

Az etikus hacker feladata egy alkalmazás vagy szoftver, illetve szerverek és számítógépes hálózatok sérülékenységének a vizsgálata.