Mit csinál egy tolmács? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy tolmács?

Mindennapjaink természetes része, hogy a boltok polcain egyaránt megtaláljuk mind a hazai, mind a világ minden tájáról importált termékeket, külföldi tudósításokat, dokumentumfilmeket nézünk számunkra ismeretlen tájakról, kultúrákról, vagy épp hírműsorokat katasztrófa sújtotta területekről, illetve lépten-nyomon belebotlunk külföldiekbe az utcán.

Ha a vállalatok nem beszélik az adott ország nyelvét, akikkel gazdasági kapcsolatot létesítenének, vagy a hírműsorok készítői szeretnék a magyar hallgatóság számára érthetővé tenni az információkat, tolmácsot kell alkalmazniuk. A tolmács a beszélt idegen nyelvet közvetíti magyar nyelvre vagy fordítva, sőt, előfordulhat, hogy az egyik általa ismert idegen nyelvről a másik idegen nyelvre. 

A poliglottok azok az emberek, akik kettő vagy annál több idegen nyelvet beszélnek. Ezen belül nincs egységesen elfogadott szabály arra, hogy az adott nyelveket milyen szinten kell ismerni ahhoz, hogy valaki poliglottá válhasson.

  • Hazai poliglottok

    A hazai poliglottok közül megemlíthetjük Kőrösi Csoma Sándor utazót és felfedezőt, aki 17 nyelvet ismert. De a világ legeredményesebb poliglottjai között egy nő biztosan szerepel, ő pedig Lomb Kató. Lomb Kató a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt, 16 nyelven beszélt, ebből hetet önállóan sajátított el. Lomb Kató tolmácsként mind az öt kontinenst bejárta, a világ negyven országában megfordult, élményeiről Egy tolmács a világ körül című könyvében számolt be. Így tanulok nyelveket című könyvében pedig 10 tanácsban foglalta össze nyelvtanulási praktikáit.

A tolmácsolás leggyakoribb formája a konferenciatolmácsolás, amely három alapvető formában valósulhat meg: konszekutív tolmácsolással, szinkrontolmácsolás révén vagy susotázzsal.

  1. A konszekutív tolmácsolás során az előadó és a tolmács egymás mellett állva, felváltva beszél: a tolmács végighallgatja az előadót, aki pár mondatot elmond, a tolmács pedig lehetőleg szó szerint közvetíti a szavait a hallgatóság felé.
  2. A szinkrontolmácsolás egy jóval összetettebb feladat, amelynek során a tolmács egy hangszigetelt kabinban, fejhallgatóval hallgatja az előadó szavait, és párhuzamosan a hallott információval, azonnal a kívánt nyelven közvetíti a hallgatóságnak, akik szintén fejhallgatón keresztül követik az előadást.
  3. A susotázs a fülbe súgás technikája. A tolmács a hallgatóság közé ül, és az előadó szavait párhuzamosan közvetíti, technikai felszerelés nélkül.

Karriertipp

A konferenciákon túl a tolmács munkájára szükség lehet egy bírósági tárgyalásnál, vállalati tárgyalásoknál, a médiában vagy épp politikai tárgyalások, akár béketárgyalások esetén. Mindezek ismeretében elmondható, hogy egy tolmács számára elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezze magát. Fontos, hogy nyomon kövesse a gazdasági és politikai eseményeket a nagyvilágban, saját szakterületén belül megismerje és elsajátítsa az új szakkifejezéseket, mégpedig lehetőleg két idegen nyelven illetve az anyanyelvén. Fontos, hogy a szavak és szakkifejezések ismeretén túl a nyelvet beszélő nép alapvető gondolkodásmódját is megértse, amelyhez elengedhetetlen az adott nép kultúrájának és akár történelmének az ismerete. Munkája magas fokú kommunikációs készséget feltételez, sok gyakorlatot kíván, és talán mondanunk sem kell, hogy a tolmács elhivatottságának és szakmai fejlődésének a legfőbb mozgatórugója az adott nyelv népe és kultúrája iránti érdeklődés és szeretet.

A karrierajánlónkban a tolmács szakmához 30 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a tolmács szakma és hogyan lehetsz tolmács, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy bróker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy PR szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy formatervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elektrotechnikus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy bróker?

Egy bróker munkanapja a távol-keleti tőzsdei hírek elemzésével kezdődik, és a nyugati pénzügyi piac vizsgálatával zárul.