Mit csinál egy elektrotechnikus? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy elektrotechnikus?

A sok gyakorlás és kitartó tapasztalatszerzés az elektrotechnikust alkalmassá teszi egyre bonyolultabb rendszerek működésének irányítására és karbantartására, sőt, az automatizált rendszerek szoftvereinek a fejlesztésében is feladatot kaphat. Olyan gyakorlati tanácsokkal láthatja el a tervező mérnököket, amelyek a felhasználó szempontjait egyre inkább figyelembe veszik.

A technológia állandó fejlődése miatt munkája változatos, kihívásokkal teli, ami folyamatos fejlődésre, önképzésre ösztönöz.

  • Ma már elképzelhetetlen az életünk elektronikai eszközök nélkül, még a gyerekek is előszeretettel játszanak olyan játékokkal, amelyek világítanak, automatikus mozdulatokat végeznek és hangokat adnak ki.
  • A családok elektromos háztartási gépek sokaságát használják a mindennapokban, és a munkahelyeken is alap felszereltség a kávéfőző, italautomata, légkondi és természetesen a számítógép mindenféle irodai eszközzel. Elektronikus a modern járművek vezérlése, de az épületek fűtése vagy világítása is egyre inkább elektronikusan szabályozható.
  • Nem utolsó sorban pedig az ipari gyártósorok is egyre inkább automatizáltak, a gyorsabb és hatékonyabb termelés érdekében az emberi munkát gyakran végeztetik robotokkal, amelyek nem fáradnak el, és nem lesznek betegek. Mobiltelefon és wifi segítségével egyre több eszköz vezérelhető érintésmentesen is, márpedig ilyen sok eszköz és vezérlő hálózat megtervezéséhez, megépítéséhez és fenntartásához elengedhetetlen az elektrotechnikusok szakértelme. Az elektrotechnikus elektronikai eszközöket tervez, üzemeltet és tart karban.
  • Ezen a palettán megtalálhatóak a távközlési, műszer- és irányítástechnikai, ipari elektronikai, járműelektronikai, mikrohullámú technikai, rádiótechnikai, számítástechnikai és navigációs eszközök is. A feladatát általában egy mérnök irányítása mellett végzi. Munkahelye a legtöbb esetben valamilyen termelést végző vállalat, például egy autógyár. Leginkább a vezérlés- és irányítástechnika a szakterülete, teljeskörűen kezeli a hálózati installációkat.

Karriertipp

Aki már gyerekkorában is érdeklődik az őt körülvevő tárgyak működése iránt, meg akarja érteni, hogy mi hozza azokat mozgásba, és kutatja, hogy miként tudna maga is hasonló eszközöket felépíteni, vagy meghibásodás esetén hogyan tudná megtalálni a probléma okát és kijavítani, annak érdemes lehet elektronikával kapcsolatos tanulmányokat folytatnia.

A karrierajánlónkban az elektrotechnikus szakmához 17 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád az elektrotechnikus szakma és hogyan lehetsz elektrotechnikus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy employee experience menedzser? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy politikai elemző? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy UX-tervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy kiberbiztonsági specialista? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy humánökológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify