Mit csinál egy PR szakember? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy PR szakember?

A PR az angol public relations rövidítése, ami közönségkapcsolatokat jelent. A PR munkatárs célja, hogy megbízója megítélését, jó hírnevét, arculatát kialakítsa, formálja, fenntartsa. Alaposan átgondolt stratégia mentén dolgozhat, hiszen munkája eredménye hosszabb távon jelentkezik.

  • Kommunikációs stratégia

    A kezdetekkor megfogalmazza az alapértékeket, amelyeket kommunikálni kíván a cég, ezek mentén építi fel stratégiáját. Ebben a vállalat vagy termék előnyeit, különlegességét hangsúlyozza. Írásban és szóban is kommunikál a sajtóval, a cég munkatársaival, a partnerekkel, attól függően, melyik szegmensnek milyen üzenetet szeretne átadni. Minden esetben a megbízóját képviseli, annak érdekeit tartja szeme előtt.

  • PR tevékenység, kapcsolódások

    Monitorozza munkája eredményét, ehhez figyeli a sajtómegjelenéseket, a közösségi médiás reakciókat. Hogy az általa képviselt vállalat, intézmény vagy non-profit szervezet pozitív megítélését elősegítse, személyes megjelenést nem igénylő területeken is állandóan tevékenykedik: sajtóközleményeket ad ki, válaszol a közösségi média felületein megjelenő kérdésekre, hozzászólásokra, telefonbeszélgetéseket bonyolít.

  • Elemzések, kiértékelések

    Háttérelemzéseket ír, a rendezvényekhez idő-és költségterveket készít, saját munkáját pedig prezentáció formájában mutatja be a vállalat vezetőségének. Mindezek mellett készen kell állnia valamilyen nem várt probléma vagy esemény megoldására is, azaz válsághelyzetben neki kell mielőbb megszerveznie az aggódó közönséget megnyugtató, pozitív hangvételű sajtótájékoztatót.

A PR munkatárs ugyanakkor nem csak a külvilág felé kommunikál, hanem a vállalat vagy intézmény saját dolgozói felé is. Az az alkalmazott, aki jól érzi magát a munkahelyén, jobban is teljesít, hatékonyabban, és pontosabban dolgozik, és hosszabb távon elkötelezi magát.

Míg a szervezetfejlesztő csapatépítő tréningekkel és motiváló jutalmakkal igyekszik a cég oldalára, a vezetői célok mellé állítani a dolgozókat, addig a PR szakember kommunikációs eszközökkel teszi ugyanezt. Előfordulhat, hogy új munkaerő toborzásához veti be képességeit, vagy a már meglévő dolgozók számára vezet be újdonságokat a vállalat működésével kapcsolatban.

Karriertipp

A PR szakember kulcsszava a tudatosság, legfőbb fegyverei pedig a kreativitás, a sokoldalúság és a terhelhetőség. Az időbeosztása szoros, mindennapos rutin feladatai elvégzése mellett gyakran megbeszélésekre, tárgyalásokra, sajtótájékoztatókra siet. Előfordul, hogy a munkatársait készíti fel sajtószereplésre, tanácsot ad azzal kapcsolatban, hogy mit kell feltétlenül kihangsúlyozni az interjú során. Feladatköre tehát komplex, komoly összpontosítást igényel, ugyanakkor elegendő rugalmasságot is biztosít arra, hogy elvégzője saját kreativitását és impulzivitását is megélje munkavégzése során.

A karrierajánlónkban a PR szakember szakmához 7 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a PR szakember szakma és hogyan lehetsz PR szakember, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy formatervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elektrotechnikus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy employee experience menedzser? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy politikai elemző? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy formatervező?

A formatervező rajzol és tervez, gyakorlatilag bármilyen használati tárgyat: például bútort, járművet, háztartási eszközöket, dekorációt.