Mit csinál egy formatervező? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy formatervező?

A formatervező rajzol és tervez, gyakorlatilag bármilyen használati tárgyat: például bútort, járművet, háztartási eszközöket, dekorációt. Prototípusokat készít, módosítja és finomítja a terveket működő modellek segítségével, hogy megfeleljen az ügyfelek specifikációinak, a gyártási korlátozásoknak vagy a tervezési trendek változásainak. Leginkább számítógépes programokkal, tervezőberendezésekkel dolgozik, de gyakran használ ecsetet vagy egyéb rajzeszközöket.

Végigkíséri a tervezési folyamatot, a megvalósíthatóság a legfőbb szempontja, tehát a megjelenésre, biztonságra, a funkcionalitásra figyel.

Természetesen tekintettel kell lennie a költségvetésre és kapcsolatot kell tartania a gyártási folyamatért felelős szakemberekkel. A formatervező új, modernebb formába öntheti a régit vagy teljesen új dolgokat alkothat. A hangsúly a tartalom és a forma minél kreatívabb egyesítésén van, amely ugyanakkor praktikus, használati módja már akár ránézésre is egyértelmű.

A formatervezés hazánkban nagy megbecsülésnek örvend, minden év kora tavasszal meghirdetik a Magyar Formatervezési Díjat, ahol szakmabeliek mellett diákok terveit is várják. Az elbíráláskor a következő szempontokat értékelik: formai minőség, eredetiség, versenyképesség, a kivitelezés minősége, felhasználóbarát kialakítás és fenntarthatóság (környezetbarát szempontok érvényesülése).

Karriertipp

A formatervezés magában foglalja a tárgytervezés minden területét, mivel azonban a megújításra törekszik, a formatervezőnek rendelkeznie kell az innováció, a kreativitás, a környezettudatosság, sőt a szociális érzékenység kompetenciáival. Ugyanakkor szakmai eszköztárából nem hiányozhat az önálló döntési képesség, a problémafelismerési és megoldási készség, valamint a kritikai szemléletmód, hiszen ezek segítségével ismeri fel, mely eszközök alkalmasak átgondolásra, továbbfejlesztésre.

A karrierajánlónkban a formatervező szakmához 19 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a formatervező szakma és hogyan lehetsz formatervező, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elektrotechnikus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy employee experience menedzser? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy politikai elemző? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy UX-tervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify