Mit csinál egy bróker? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy bróker?

Egy bróker munkanapja a távol-keleti tőzsdei hírek elemzésével kezdődik, és a nyugati pénzügyi piac vizsgálatával zárul. Közben pedig új ügyfeleket keres, tájékozódik meglévő ügyfelei újabb igényeiről, információkat gyűjt azokról a vállalatokról, amelyek eladásra kínálják részvényeiket, ezek alapján kötvényeket, részvényeket vásárol vagy éppen elad, tevékenységeit pedig folyamatosan dokumentálja. Munkája tehát mozgalmas, annak ellenére, hogy ideje nagy részét az irodájában, számítógépe előtt tölti.

  • Nemzetközi kutatások alapján a pénzügyekkel kapcsolatos szakmák egyre népszerűbbek. Az elmúlt évek gazdasági eseményei arra késztetik az embereket, hogy tudatosabban gondoskodjanak önmagukról, ésszerűen osszák be a pénzüket, és a rövidtávú megtakarításaik mellett a távoli jövőjükre is félretegyenek.

Ezt megtehetik értékálló dolgok, például egy ingatlan megvásárlásával, ám ha erre nincs lehetőségük, megpróbálhatják értékpapírokba vagy részvényekbe befektetni a pénzüket. Mivel azonban ezek a befektetések sokféle kockázatot rejtenek, érdemes egy pénzügyi tanácsadó segítségét kérniük.

A tőzsdei kereskedő, azaz tőzsdeügynök, bróker egy olyan szakképzett pénzügyi befektetési tanácsadó, aki nem csak tanácsokkal látja el ügyfelét, hanem ügyfele megbízásából tőzsdepiaci szerződéseket is köt, ügyfele pénzéből értékpapírokat, részvényeket vásárol. A szerződéseket a saját nevében köti, hiszen csak ő rendelkezik az ehhez szükséges jogosítványokkal, de nem tesz semmilyen üzleti lépést megbízója tudta és beleegyezése nélkül. A tőzsdeügynök nem dolgozhat egyéni vállalkozóként, munkáját egy hitelintézet (bank) vagy valamilyen befektetési vállalkozás (brókercég) alkalmazottjaként végzi.

A bróker az értékpapírok, kötvények, részvények avatott szakembere. Képben van egyéb pénzügyi eszközök adásvételével, devizakereskedelemmel. Hitelpapírokat, értékpapírokat ad és vesz, árupiaci ügyleteket végez.

Mindezekhez rendkívül komoly pénzügyi és gazdasági háttértudásra van szüksége, amihez a szó szerint percről percre változó pénzügyi piacot is ismernie kell. Dolgozhat határidős vagy azonnali megbízásokkal, mindkét esetre igaz, hogy jutalékos rendszerben kapja a fizetését. A bróker napjának nagy része a számítógép előtt telik: itt köti az üzleteket, sok esetben így tart kapcsolatot az ügyfelekkel. Speciális, erre szakosodott szoftverekkel végzi a kereskedést.

Karriertipp

Munkája sikeres elvégzéséhez elengedhetetlen a biztos matematikai tudás, illetve a jó kommunikációs készség megléte, az ügyfeleire való figyelem, irántuk való türelem és meggyőző képesség. Jól kell beosztania az idejét, ezért fontos tulajdonsága a jó szervezőképesség és pontosság. Ügyfelei számára döntő jelentőségű pénzügyi tanácsadójuk megbízhatósága, ezért annak érdekében, hogy hiteles maradjon, mindig jól felkészültnek, naprakésznek kell lennie az aktuális piaci helyzetről, és felelősségteljes döntésekre kell biztatnia ügyfeleit. Megbízói pénzügyi helyzetét és döntéseit diszkréten kell tudnia kezelni, és igyekeznie kell, hogy minden pénzügyi lépés ügyfelei érdekében történjen, az ő elégedettségüket növelje.

A karrierajánlónkban a bróker szakmához 11 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a bróker szakma és hogyan lehetsz bróker, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy PR szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy formatervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elektrotechnikus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy employee experience menedzser? - Orientify SzakmafigyelőOrientify