Mit csinál egy galériavezető? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy galériavezető?

A galériák jelentős szerepet töltenek be a kulturális életben, elősegítve a klasszikus és a modern művészetek fennmaradását. Teret adnak kiállításoknak, műkereskedelemnek és aukcióknak, tárlataikkal egy város kulturális kínálatát gazdagítják.

A galériák egyesítik magukban a művészetet, a kultúrát és a kommunikációs lehetőségeket, hidat képeznek az alkotók és a műkedvelők között, és ezt a kapcsolatot nem csak érzelmileg teremtik meg, mint a múzeum, hanem az érdeklődők számára lehetőséget biztosítanak a műtárgyak megvételére is.

  • A galériavezető minden olyasmivel foglalkozik, ami egy galéria működéséhez szükséges, ez rengeteg logisztikai, kereskedelmi és marketinges feladattal jár.
  • Neki kell gondoskodnia a galéria zavartalan működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekről.
  • Gyakran maga kutatja fel a kiállító alkotókat, és ő ad irányt a galéria profiljának, kiállításai tereinek is. Tárgyalásokat folytat, beszerzi az esetleges engedélyeket. Ő szervezi a megnyitókat is, ha van rá mód, akkor a katalógusok szerkesztésében is részt vesz. Kapcsolatot tart a sajtóval, igyekszik elérni a minél nagyobb számú médiamegjelenést.
  • A galériavezető fel tudja mérni a galériába behozott festmény vagy egy egyedi bútordarab, esetleg egy ritka hangszer értékét, felismeri, ha kutatásai során egy-egy értékes műtárgyra bukkan, felfedezi a gyűjtők által keresett darabokat. Az ő feladata lehet az is, hogy megalkossa a galéria művészeti profilját, és ahhoz illeszkedő programokat találjon ki. Ha kiállításokat szervez, a kiállított tárgyakat katalógusba szerkeszti.
  • Rendszeresen találkozik az alkotóművészekkel, átveszi az eladásra kínált műtárgyakat, és potenciális vevőket keres hozzájuk.

A modern technikának köszönhetően manapság már nem számít ritkaságnak, ha online galériákra bukkanunk. Bár a személyes kontaktust mellőzi, illetve a tárgyak valódi méretét, színét és akár illatát nem tudja rekonstruálni, a gyakorlott szem számára mégis gyors és kényelmes megoldást nyújt a galériának, ha új műalkotásokat szeretne beszerezni, vagy a vevőknek, akik ajándékba vagy otthonuk kiegészítésére keresnek különleges dísztárgyakat vagy bútorokat.

Karriertipp

A művészet, a kultúra és az üzleti területeknek az összefogására magabiztos kommunikációs készség, gyakorlott szervezőképesség és jó üzleti érzék szükséges. A galériavezető lehet maga a galéria tulajdonosa is, mivel azonban feladatai sokrétűek, megbízhat a galéria vezetésével egy erre képzett személyt. Problémamegoldó készség, együttműködő képesség, rendszerezési képesség, sőt, a különböző művészeti irányzatok iránti nyitottság és tolerancia is elvárás munkája hatékony elvégzéséhez.

A karrierajánlónkban a galériavezető szakmához 20 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a galériavezető szakma és hogyan lehetsz galériavezető, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy tolmács? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy bróker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy PR szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy formatervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy tolmács?

A konferenciákon túl a tolmács munkájára szükség lehet egy bírósági tárgyalásnál, vállalati tárgyalásoknál, a médiában vagy épp politikai tárgyalások, akár béketárgyalások esetén.