Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy szervezetfejlesztési tanácsadó?

A szervezetfejlesztő legfőbb célja egy munkahely működésének javítása.

Ezt úgy éri el, hogy:

  1. Felméri a felépítést és működést, beszélget az alkalmazottakkal, vezetőkkel, de akár az ügyfelekkel is, ezeket az interjúkat alaposan kiértékeli.
  2. Ez alapján javaslatot tesz a vezetőség felé a szervezet működésének optimalizálására, ezt ő leginkább különböző képzésekkel tudja elérni.
  3. Ha a cég képviselői elfogadják ezeket, akkor különböző tréningeket, képzéseket, előadásokat szervez és tart meg. Ezek a témák szólhatnak a munkavégzési képességek fejlesztéséről, a kiégés megelőzéséről, a stresszkezelésről is.

A tréningeket különféle technikákkal tarthatja, például szerepjátékkal, videóinterjúkkal, játékokkal.

Munkája lényege, hogy a szervezet hatékonyabbá váljon, a munkavégzés produktívabb legyen, a munkatársak pedig elégedettebbé váljanak.

Azok a munkatársak, akik tisztában vannak a feladataikkal, a velük szemben támasztott elvárásokkal, ugyanakkor eredményeikkel és értékeikkel is, szívesebben elvégzik a munkájukat. A szervezetfejlesztőnek ezért az is célja, hogy hatékonyabb vezetésre készítse fel a vállalat irányítóit. Feladata gyakorlati ismeretanyagok átadása, mint kommunikációs stratégiák, motivációs eszközök, konfliktuskezelési ötletek vagy konstruktív visszajelzési szokások. Ugyanígy, az érzelmi intelligencia és a kommunikációs stratégiák fejlesztése a munkavállalók körében növelheti egymás megbecsülését és az együttműködést, ez pedig elősegíti a feladataikhoz és a munkahelyhez való kötődést. Ezt a légkört nevezzük szervezeti kultúrának, amelynek erősítéséhez a szervezetfejlesztő specialista nagymértékben hozzájárul.

  • De vajon mennyire eredményes ez a munka hosszútávon?

    A mai modern adatelemző szoftverek segítségével a szervezeti kultúra működőképessége is egyre hatékonyabban vizsgálható, ezáltal a cég jövőbeli sikeressége egyre pontosabban megjósolható. Egy hatékony elemző modell képes arra, hogy leegyszerűsítse a vállalat kultúráját meghatározó komplex folyamatokat, ezáltal pedig konkrét lépések megfogalmazását teszi lehetővé.

Karriertipp

A szervezetfejlesztési tanácsadó tisztában van vele, hogy a folyamatosan változó gazdasági és piaci környezet hatására a személyi változások is elkerülhetetlenek, ezért szükséges, hogy előre felismerje a változások lehetséges következményeit, és aktív részvételével minél inkább kiküszöbölje a céget érintő negatív hatásokat, ugyanakkor elősegítse a pozitív fejleményeket.

A karrierajánlónkban a szervezetfejlesztési tanácsadó szakmához 13 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a szervezetfejlesztési tanácsadó szakma és hogyan lehetsz szervezetfejlesztési tanácsadó, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy elektrotechnikus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy employee experience menedzser? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy politikai elemző? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy UX-tervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy kiberbiztonsági specialista? - Orientify SzakmafigyelőOrientify