Mit csinál egy ergoterapeuta? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy ergoterapeuta?

Az ergoterápia elnevezés az ergon görög szóból ered, amelynek jelentése “cselekvés, tett”. Az ergoterápia tehát nem tornagyakorlatokon, hanem kifejezetten kreatív tevékenységeken alapul, amelyek az alkotás örömét nyújtják, és amelyek végső soron az önértékelés növekedéséhez is vezetnek.

Bárkivel megtörténhet, hogy egy baleset vagy betegség következtében olyan mértékben megsérül testileg vagy akár lelkileg, hogy akadályozottá válik mindennapi tevékenységeinek az elvégzésében, amelyek addig rutinfeladatok voltak számára.

Az ergoterapeuta munkája abból áll, hogy egyszerű, hétköznapi tevékenységek elvégzésére készteti páciensét, amelyek segítségével újra be tud kapcsolódni a környezete életvitelébe, és ismét tevékeny, hasznos tagja lehet a társadalomnak.

Többféle területen segíthet az ergoterapeuta:

  1. bátoríthatja páciensét az önellátásra és önkiszolgálásra,
  2. megtaníthatja hatékony tanulási vagy munkavégzési folyamatokra,
  3. vagy éppen a társadalmi életben való részvételre ösztönözheti a beteget.

A terápia legoptimálisabb esetben nem egy tipikus kezelőszobában, hanem egy olyan kórházi részlegen folyik, ami úgy néz ki, mint egy akadálymentesített lakás, konyhával, fürdőszobával, és egyéb helyiségekkel.

A kezelt személy így elsősorban nem kórházban érzi magát a foglalkozások alatt, hanem egy természetes környezetbe kerül. Ez egyrészt abban segíti, hogy a hétköznapi feladatokat úgy gyakorolhassa, mintha otthon lenne, másrészt mintául szolgálhat arra, hogy a páciens otthonát milyen szempontok szerint alakítsa át a családja úgy, hogy önállóan is elvégezhesse az adott tevékenységeket.

Karriertipp

Az ergoterapeuta nem gondolkodik sémákban, az ő munkájában minden beteg egyedi gondozást igényel. Függ a terápia az ápolt korától, nemétől, képzettségétől és képességeitől, a sérülés súlyosságától. Az ergoterapeuta nem azt tartja szem előtt, hogy “mit nem lehet“, hanem azt, hogy “miként lehetne másképp“. Ehhez fejlesztheti a páciens részképességeit is, de végső célja mindig egy adott cselekvés megtanítása és gyakoroltatása. Az ergoterapeuta munkája tehát nagyfokú kreativitást, problémamegoldó képességet, kitartást és türelmet igényel, amely azonban hosszútávon meghálálja magát.

A karrierajánlónkban az ergoterapeuta szakmához 7 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád az ergoterapeuta szakma és hogyan lehetsz ergoterapeuta, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy galériavezető? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tolmács? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy bróker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy PR szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy formatervező? - Orientify SzakmafigyelőOrientify