Mit csinál egy etikus hacker? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy etikus hacker?

Az etikus hacker feladata egy alkalmazás vagy szoftver, illetve szerverek és számítógépes hálózatok sérülékenységének a vizsgálata. A hacker olyan helyzetet teremt, mintha feltörtek volna egy számítógépes hálózatot, tehát legális támadást intéz titkos adatok ellen, hogy megvizsgálja, mennyire biztos a tárolt adatok vírusvédelmi rendszere.

A betörési vizsgálat után részletes, mélyreható jelentést készít a számítógép biztonsági állapotáról, amelyben egyben javaslatokat is tesz annak fejlesztésére, kijavítására.

Mindezek nélkül a valódi hackerek sokkal könnyebben juthatnak el az egyszerű felhasználók gépein keresztül fontos, értékes adatokat tároló szerverekbe. A támadók vírusokat, trójai falovakat rejtenek a hétköznapi felhasználók által letöltött alkalmazásokba, amelyek használata közben ezek a kártevők akcióba lépnek, “megfertőzik” a bizalmas üzleti információkat, hogy aztán ellopják vagy megsemmisítsék azokat.

  • Fekete kalapos hackerek

    Az úgynevezett fekete kalapos hackerek – akik cseppet sem etikusak – célpontjában nem csak üzleti titkok vagy ügyféladatok állnak. Ha megtalálják azokat a szervereket, amelyek a világ minden táján megtalálható cégek vagy állami vállalatok számítógépes hálózatait üzemeltetik, komoly erőforrásokhoz jutnak. A megszerzett szerverekbe betörve hibakódokat, spam üzeneteket terjesztenek, kigyűjtik megrendelőik számára a kért titkos adatokat, vagy kriptovalutákat bányásznak törvénytelenül. Céljuk mindenképp a tisztességtelen vagyonszerzés.

  • Etikus hackerek

    Az etikus hackerek (a fehér kalaposak) azon dolgoznak, hogy minden lehetséges gyenge pontot, sérülést megtaláljanak és kijavítsanak, megelőzve ezzel az illegális behatolókat. Ugyanakkor egy etikus hackernek számolnia kell a végfelhasználóknál rejlő hibákkal is, legyen szó egy gyenge jelszó használatáról különféle alkalmazásai illetve szoftverei esetén, vagy számítógépe nem megfelelő védelméről.

Manapság az internet révén minden számítástechnikai eszköz összeköttetésben áll egymással, ezért bárki lehet a hackerek célpontja, aki nem gondoskodik készülékei védelméről.

Karriertipp

A neophyte, vagy „n00b”, „newbie” kifejezést a kezdő, még meglehetősen tudatlan hackerekre használják. A legnagyobb elismerés a hackerek között, ha valakit elit hackernek szólítanak, hiszen csak a legjobbakat nevezik elitnek. Ők azok, aki legújabb módszerek birtokában vannak. A hacktivisták számítógépes hackelés segítségével promotálnak bizonyos nézeteket, foglalnak állást politikai kérdésekben. Bármilyen célból is használja fel a tudását valaki hackerként, valószínűleg a kíváncsiság, a lehetetlen leküzdésének és a korlátok ledöntésének vágya hajtja.

A karrierajánlónkban az etikus hacker szakmához 3 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád az etikus hacker szakma és hogyan lehetsz etikus hacker, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy ergoterapeuta? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy galériavezető? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tolmács? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy bróker? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy PR szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy ergoterapeuta?

Az ergoterapeuta munkája nagyfokú kreativitást, problémamegoldó képességet, kitartást és türelmet igényel, amely hosszútávon meghálálja magát.