Mit csinál egy táncművész? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy táncművész?

A táncművész szólistaként, partnerrel vagy tánccsoport tagjaként, élő közönség előtt, vagy filmben, színdarabban, médiában ad elő táncokat.

Részt vesz a táncok kigondolásában és megalkotásában, melyek gyakran egy történetet, témát, gondolatot vagy hangulatot közvetítenek lépések, mozdulatok és gesztusok adott sorozatával. A táncművész mindennapjainak része az erőnléti edzések, tréningek, táncpróbák, ahol betanulja az előadáshoz szükséges tánclépéseket, technikákat.

  • Tudtad?

    Dienes Valéria volt az első magyar nő, aki tánciskolát alapított: a természetes mozgáson alapuló mozdulatművészeti irány és tanítási módszer orkesztika néven terjedt el. Ez a rendszer az emberi mozgás négy kritériumán alapul, amelyek a tér, az idő, az energia és a kifejezés. Az újítás célja volt, hogy felszabadítsa a táncművészetet a balettből megörökölt kötöttségektől, és minél természetesebb mozgásformákat hozzon létre.

A versenytánc a táncformák vagy táncstílusok egyik legnagyobb összefoglaló csoportja. Magában foglalja a standard táncokat (mint az angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox és quickstep) és a latin-amerikai táncokat (cha-cha-cha, szamba, rumba,paso doble és jive). 1997 óta az Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportként tartja számon a versenytáncot. A tánc erőnlétet, állóképességet és rugalmasságot igényel. Versenyeken mindezekből a fizikai tulajdonságokból a maximumot kell nyújtani.

Karriertipp

Ha átlagon felüli a ritmusérzéked és a koordinációs készséged, rendszeresen új mozdulatokat próbálgatsz, és kitűnő az erőnléted, érdemes megfontolnod a táncművész szakmát! Egy csoport tagjaként, de szólistaként is karriert építhetsz. Ha részt veszel a koreográfia megalkotásában, koreográfussá is válhatsz. Ilyenkor irányítod a tánccsapatot, betanítod a mozdulatokat, javítod a hibákat és egyeztetve a rendezővel, felelősséget vállalsz a végeredményért. Minél többféle táncot sajátítasz el, annál jobb versenytáncossá válhatsz, amely az egyik legösszetettebb táncforma. Ha profivá váltál, tánctanárként is dolgozhatsz.

A karrierajánlónkban a táncművész, koreográfus szakmához 9 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a táncművész, koreográfus szakma és hogyan lehetsz táncművész, koreográfus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy gyógytornász? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy űrmérnök? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy kriminológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szakorvos? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy tengerbiológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify