Ismerd meg a tehetségprofilod! - Orientify BLOG

Ki számít tehetségesnek?

Amikor a tehetséges emberekről beszélünk, neked is olyan géniuszok jutnak eszedbe, mint Einstein vagy Picasso? Vajon ők miben tűntek ki a szakterületükön? Elegendő vajon pusztán az intelligencia a zsenialitáshoz?

Howard Gardner vezette be a többszörös intelligenciamodellt, amely szerint nem létezik egy mindent átfogó intelligencia, mivel annak számos különböző megjelenési formája van. Több egyenrangú intelligenciaterületről beszélhetünk, amelyek ugyan egymástól függetlenek, de hatnak egymásra és együttműködnek.

Gardner szerint mindenki legalább hétféle módot alkalmaz a világ megértésére és megismerésére, ezek pedig a nyelvi, logikai-matematikai, térbeli, testi-kinesztetikus, zenei, interperszonális és intraperszonális területek. Később a természeti és egzisztenciális intelligenciát is beemelte a tehetség-területek közé.

Abban különbözünk egymástól, ahogyan ezeket a megközelítésmódokat használjuk, ahogy azokat kombináljuk a különböző feladatok, problémák megoldására. A tehetség tehát nem más, mint az a mód, ahogyan a problémákat látjuk és ahogyan bánunk velük. Gardner 9 tehetségterülete mellé mi még kettőt illesztettünk: a technológiai és az informatikai tehetséget.

Te miben vagy zseniális?

Einstein és Picasso zsenialitása valószínűleg abban állt, ahogyan látták a világot és minden egyes nap arra használták kivételes képességüket, hogy olyan teljesítményt nyújtsanak, amely kultúrájukban értékes, fontos problémákat oldjanak meg és újításokat hozzanak létre. Ők hittek magukban és nem kérdőjelezték meg képességeiket. Abban nyújtottak kivételeset, amiben a legjobbak, legyen az egy logikai-matematikai vagy téri-vizuális probléma felfedezése és megoldása.

  • Zsenialitásunk sok mindenben testet ölthet, aminek semmi köze az IQ-hoz. Ha azt a munkát végezzük, amire hivatottak vagyunk, akkor olyan dolgokat hozunk létre, amelyek zseniálisak. Azoknak, akik nem hoznak létre valami igazán különlegeset, nem a képességeik hiányoznak, hanem még nem jöttek rá, mi az, amiben kiteljesíthetik tehetségüket, és hogyan tehetnék azt egyre gyakrabban. Einstein és Picasso rájöttek, mi a kivételes egyediségük, amit a világnak adhatnak.

Ha szeretnéd megtudni, te miben vagy igazán tehetséges, hogy közelebb kerülj a neked való karrierhez, mérd fel a tehetségprofilod!

Regisztrálj itt: myorientify.hu/reg