Mit csinál egy kiberbiztonsági specialista? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy kiberbiztonsági specialista?

2003-ban A Titan Rain, azaz a Titáneső egy összehangolt támadássorozat volt, a támadások célja katonai titkok megszerzése volt. A hekkerek több amerikai fegyvergyártó hálózatba is bejutottak, de a NASA-t sem kímélték. Bebizonyosodott, hogy egyaránt fontos az adathordozó szerverek folyamatos karbantartása és erős védelme.

A kiberbiztonsági specialista feladata biztonságos rendszereket tervezni és biztonságos programkódokat írni, részt venni az infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetésében, támogatást nyújtani a felhasználók biztonsági problémáihoz, továbbá fontos szerepet játszik a kiberbiztonsági incidensek megelőzésében, azonosításában, elhárításában, valamint a károk felszámolásában.

Ma már nem számít ritkaságnak, ha a legmodernebb szoftverekkel felszerelt autók kibertámadás céljává válnak. Egy autó mintegy 100 millió soros szoftverkóddal rendelkezik, kétszer annyival, mint egy számítógép. Így ellopásuk nem fizikai, hanem digitális módszerekkel történik. De átveheti egy láthatatlan támadó az autó feletti irányítást úgy is, hogy balesetet vagy egyéb kárt okoz vele, vezetője akarata ellenére. Ezért kiemelten fontos ezeknek az okos járműveknek a folyamatos ellenőrzése, szoftvereinek védelme és frissítése.

  • Már elképzelni sem tudjuk az életünket navigációs alkalmazások, pontgyűjtő appok, lépés- és kalóriaszámláló programok nélkül, de itt intézzük banki ügyeinket, levelezéseinket, számlabefizetéseinket is, nem beszélve otthonunk kamerarendszerének és riasztójának vagy éppen egyre több háztartási gépünk távoli kezeléséről.

Márpedig nem csak a technológia fejlődik, hanem egyre kifinomultabbak a kibertámadások is, amelyek elsődleges célpontja személyes adataink megszerzése. Ezek tudatában kiemelkedően fontos, hogy adatainkat biztonságban tudjuk, és természetesen ez a fő célja a bankoknak, cégeknek és egészségügyi szervezeteknek is.

Sok esetben fel sem tűnik, hogy kibertámadás áldozataivá váltunk, egészen addig, amíg például visszaélés nem történik az eltulajdonított bankkártya adatainkkal, vagy zsaroló üzenet nem érkezik, amelyben váltságdíjat követelnek adatainkért cserébe.

Karriertipp

A kiberbiztonsági specialista munkája egyre fontosabb részét képezi a kis- és nagyvállalatok hatékony működtetésének. Programozási ismeretein túl képes analitikus szemléletmódra, amivel felfedezi az összefüggéseket, és kiszűri a potenciális hibalehetőségeket még azelőtt, hogy az általa felügyelt informatikai rendszer támadás áldozatává válna.

A karrierajánlónkban a kiberbiztonsági specialista szakmához 4 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a kiberbiztonsági specialista szakma és hogyan lehetsz kiberbiztonsági specialista, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy humánökológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy diplomata? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy humánerőforrás-tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy online marketing szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy dramaturg? - Orientify SzakmafigyelőOrientify

Mit csinál egy humánökológus?

A humánökológus feladata megvizsgálni, hogy az emberi tevékenységek milyen befolyással bírnak földünk levegőjére, talajára, vizeire, erőforrásaira, klímájára.