Mit csinál egy UX-tervező? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy UX-tervező?

A különböző alkalmazások felhasználói élményének (=user experience) tervezése sokféle munkakört foglalhat magába: vizuális tervező, interakciótervező, mozgástervező, UX-kutató, UX-író, UX-mérnök, beszélgetés-tervező.

 • interakciós tervező

  Az interakciós tervezők a termék élményének és működésének megtervezésére összpontosítanak. Arra törekednek, hogy megértsék a felhasználói folyamatot, vagy azt az utat, amelyen egy tipikus felhasználó egy alkalmazáson, webhelyen vagy más platformon végzett feladat elvégzéséhez megy.

 • VR/AR tervező

  A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) tervezői olyan termékeket hoznak létre, amelyek magával ragadó élményeket nyújtanak a felhasználóknak, a fizikai világ korlátaitól függetlenül. A virtuális valóságban a fejhallgató átveszi a felhasználó látásmódját; kizárja fizikai környezetüket, és elmeríti őt egy teljesen virtuális világban.
  Másrészt a kiterjesztett valóság a fizikai világot használja háttérként, és virtuális elemeket ad hozzá. A felhasználók továbbra is kontextuálisan tisztában vannak környezetükkel, de valóságuk kibővül vagy javítható, ha elemeket adnak hozzá a képernyőn keresztül. Például a felhasználó beülhet a saját konyhájába, és az AR-élmény digitális képeket, például új bárszéket vagy műalkotást adhat a körülötte lévő helyiséghez.

 • UX-kutató

  A UX-kutatók tanulmányokat vagy interjúkat készítenek, amelyek azt vizsgálják, hogy az emberek hogyan használnak egy terméket. Az UX-kutatók gyakran azonosítják a felhasználók által tapasztalt fájdalompontokat, és megvizsgálják, hogyan segíthetnek a termékek megoldani ezeket a problémákat. Feltárják a meglévő termékek használhatóságát is, például felkérik a felhasználókat, hogy végezzenek el feladatokat egy alkalmazásban vagy webhelyen.

 • UX-mérnök

  A UX mérnökei a tervezési szándékot működőképes élménnyé alakítják át, így jön létre egy alkalmazás vagy egy webhely. Segítenek az UX csapatoknak kitalálni, hogy a tervek műszakilag megvalósíthatók-e. A UX-mérnökök olyan kérdésekre válaszolnak, mint: Hogyan valósítjuk meg az egyes interakciókat? Hogyan építsük fel ezt a tervet úgy, hogy az hű maradjon az eredeti szándékhoz? És hogyan fedezhetnénk fel alternatívákat a legjobb felhasználói élmény meghatározásához?

Karriertipp

Az UX tervezés egy gyorsan változó terület, ahol 10 évre előreláthatólag 15%-os növekedési ütem várható. Több tízezer álláshirdetés szól valamely UX-hez kapcsolódó szerepről, jelenleg a kereslet jóval meghaladja a kínálatot.

A karrierajánlónkban a UX-tervező szakmához 5 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a UX-tervező szakma és hogyan lehetsz UX-tervező, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy kiberbiztonsági specialista? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy humánökológus? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy diplomata? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy humánerőforrás-tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy online marketing szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify