Mit csinál egy humánerőforrás-tanácsadó? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy humánerőforrás-tanácsadó?

A mai modern vállalatok egyik legnagyobb kihívása a megfelelő alkalmazottak kiválasztása mellett a kollégák megtartása és szakmai fejlődésük motiválása. Számos stratégia hivatott ebben a humán erőforrás tanácsadók munkáját segíteni, ezek közül az egyik a generációmenedzsment.

A generációmenedzsment célja a fiatalabb és idősebb, tapasztaltabb munkavállalókat egy közös projektbe bevonni, egy irodában vagy vállalati részlegen foglalkoztatni, ahol a generációs különbségekből fakadó konfliktusok legyőzése mellett lehetőség adódik a egymástól tanulni, egymást motiválni, hosszú távon biztosítva ezzel a vállalat tapasztalatlanabb alkalmazottainak a betanítását, elköteleződésük kialakítását, idősebb munkavállalóinak pedig az utánpótlását egy jól felkészült HR szakértő segítségével.

A humánerőforrás-tanácsadónak, azaz a HR-esnek az a célja, hogy megfelelő kollégákat találjon az őt alkalmazó vállalathoz és a munkatársak megtartását, fejlődését támogassa.

  • Munkájának fontos eleme, hogy ugyanúgy tisztában legyen a különféle szakmákkal, mint a munka világának a működési alapelveivel. Mélyrehatóan ismeri a munkaerőpiac igényeit, a vállalatokat működtető szervezeti folyamatokat, és nem utolsó sorban a pályaválasztási és karrierfejlődési kritériumokat. A munka és a képzés világában egyaránt ért a felméréshez és a tanácsadáshoz is.

Mindezek birtokában a HR tanácsadó akkor is el tudja végezni a feladatát, ha csak külsős megbízottként vesz részt egy adott vállalkozás leendő alkalmazottainak a kiválasztásában vagy a már meglévő alkalmazottak szakmai fejlesztésében, továbbképzésében. Ott van a toborzásokon, végigkíséri a kiválasztást, részt vesz a személyiséget, intelligenciát, teljesítményt vizsgáló tesztek összeállításában, teljesítményértékelésében, képzéseket szervez.

Karriertipp

A HR szakember számára igen gazdagok az elhelyezkedési lehetőségek: dolgozhat munkavállalási tanácsadóként, foglalkozhat munkaközvetítéssel, munkaerő kölcsönzéssel, toborzással és kiválasztással, elhelyezkedhet fejvadászként, de választhatja szakterületének a pályaválasztási tanácsadást is.

A karrierajánlónkban a humánerőforrás-tanácsadó szakmához 10 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a humánerőforrás-tanácsadó szakma és hogyan lehetsz humánerőforrás-tanácsadó, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy online marketing szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy dramaturg? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szoftvertesztelő? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elemző közgazdász? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy robotinformatikai mérnök? - Orientify BLOGOrientify
Mit csinál egy genetikus? - Orientify BLOGOrientify