Mit csinál egy humánökológus? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy humánökológus?

Földünk erdeinek egyharmadát az Egyenlítő mentén elterülő esőerdők teszik ki. Az iparosodás óta ezek az erdők biztosították bolygónk tiszta levegőjét, hiszen elnyelték a levegőben felhalmozódott szén-dioxidot és megkötötték a levegőben szálló port.

A mindenütt tért hódító modernizációs törekvések miatt azonban napjainkban megkezdték számos esőerdő kiirtását, aminek a következtében az esőerdők fáinak egynegyedét már kivágták. A legújabb kutatások alátámasztják azokat a feltételezéseket, hogy a mértéktelen fakitermelés és az utánpótlás hiánya ökológiai katasztrófához vezethet.

  • Napjainkban kikerülhetetlen téma a klímaváltozás és a fenntarthatóság. Éghajlatunk egyre hektikusabb, a légkör átlaghőmérséklete nő, a jégolvadás miatt a tengerszint emelkedik, ezek pedig jelentősen át fogják alakítani életünket.

A humánökológus feladata megvizsgálni, hogy az emberi tevékenységek milyen befolyással bírnak földünk levegőjére, talajára, vizeire, erőforrásaira, klímájára. Elemzi, hogy ezek a hatások miként hatnak vissza az emberiségre, vannak-e pozitív oldalai, hogyan lehetne azokat felerősíteni, a negatív hatásokat pedig csökkenteni.

Ehhez elengedhetetlen ismernie a természet és a társadalom kölcsönhatásait. A humánökológus tudatában van annak, hogy a mai modern civilizáció életmódja leginkább károsan befolyásolja a környezetet, ami nem csak az éghajlat változásában követhető nyomon. Az élővilág rohamosan pusztul a romló minőségű levegő, szintetikus vegyületek és erőszakos mezőgazdasági tevékenységek következtében. Az ökológiai válság olyan társadalmi probléma, amely hosszú távon az életminőség romlását idézheti elő, és amellyel a humánökológus komoly környezetvédelmi ismeretek birtokában igyekszik harcba szállni.

Karriertipp

Hogyha motivál a természet értékeinek megőrzése, ha igazán érdekelnek az ezzel kapcsolatos globális problémák, akkor kihívást jelentő ökológiai feladatok megoldásával profivá válhatsz ezen a területen, legyen szó állatok vagy növények megmentéséről, megújuló energiák hasznosításáról vagy műanyag-mentesítésről.

A karrierajánlónkban a humánökológus szakmához 4 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a humánökológus szakma és hogyan lehetsz humánökológus, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy diplomata? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy humánerőforrás-tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy online marketing szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy dramaturg? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szoftvertesztelő? - Orientify SzakmafigyelőOrientify