Mit csinál egy dramaturg? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy dramaturg?

A Pannónia Filmstúdióban, amely számtalan film magyar szinkronját készítette el, szinkrondramaturgnak nevezték azokat a munkatársakat, akik az idegen nyelvű filmek párbeszédeit az eredeti szájmozgásnak megfelelően magyar nyelvre ültették át. Ez tulajdonképpen a műfordítás egyik formája. Ismert szinkrondramaturgok: Bereményi Géza és Sipos Áron.

A dramaturg munkáját elsősorban színházi és irodalomtörténeti ismeretei segítik. Alapvetően a rendező jobbkezének tekinthető, tekintélye azonban több egy egyszerű segédnél vagy asszisztensnél.

Színházi dramaturgként segít a színházi évad megtervezésében, igyekszik megismerni az aktuális színházi trendeket, megérteni a közönség igényeit. Elolvassa a legújabb színdarabokat és játékra ajánl belőlük a rendezőnek. A színpadi szempontok figyelembe vételével segít kialakítani a darab végső színpadi változatát. Ehhez a legtöbb esetben akár át is írja az eredeti művet, gyorsíthatja vagy lassíthatja a történet kibontakozását, a rendező kérésére áthelyezheti a súlypontokat, illetve lehetősége van kifejezetten a színészekre szabni a szerepeket. Munkájával aktívan hozzájárul a színház műsorpolitikájának kialakításához.

A filmes dramaturg elsősorban a forgatókönyv megírásában segédkezik, annak nyelvezetét formálja olyan módon, hogy az folyamatosan kövesse a drámai vonalvezetést, és azt fejezze ki, amit a rendező üzenni szeretne a nézőknek.

Karriertipp

Egy dramaturg munkahelye egy színház, tévécsatorna vagy filmstúdió, ezért elengedhetetlen, hogy képviselni tudja nézeteit, és jó csapatjátékos legyen.

A karrierajánlónkban a dramaturg szakmához 11 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a dramaturg szakma és hogyan lehetsz dramaturg, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy szoftvertesztelő? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elemző közgazdász? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy robotinformatikai mérnök? - Orientify BLOGOrientify
Mit csinál egy genetikus? - Orientify BLOGOrientify

Mit csinál egy szoftvertesztelő?

Szoftvertesztelő munka igazán változatos, része a tervezés, szervezés, elemzés, kommunikáció, adminisztráció, ezért megfelelő időmenedzsment szükséges hozzá.