Mit csinál egy diplomata? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy diplomata?

A diplomata munkája túlmutat államhatárokon, korszakokon, hatalmi rendszereken. Ismernie és képviselnie kell hazája és népe évszázadokon átívelő értékeit, törekvéseit, ugyanakkor tisztában kell lennie az őt befogadó ország gondolkodásmódjával, céljaival is, és tisztelnie kell, el kell fogadnia azokat úgy, hogy a két ország közötti kommunikáció és kapcsolat hosszú távon kiegyensúlyozott, harmonikus, békés maradhasson.

Munkája során nem elsősorban a saját, hanem hazája és honfitársai érdekeit tartja szem előtt, szükség esetén akár egyetlen ember biztonságos elhelyezéséért vagy hazajutásáért is fáradozik.

  • A diplomata saját országa hivatalos képviseletét látja el külföldön – ezt különböző pozíciókban teheti: segédattasé, attasé, titkár, tanácsos, követ, vagy nagykövet. Feladata minden esetben, hogy elősegítse a külpolitikai célok megvalósulását, és segítségére legyen hazája ott tartózkodó állampolgárainak – ehhez elengedhetetlen, hogy jól ismerje a fogadó országot. Adott esetben vezetheti a diplomáciai képviseletet is követi rangban, de minden esetben folyamatosan építi a külkapcsolatokat, tájékozódik az adott ország lényeges eseményeiről.

A diplomata a legtöbb esetben országa külügyminisztériumánál látja el szolgálatát, de segítheti nemzetközi szervezetek munkáját is, vagy külképviseleteken, egy másik országban található nagykövetségen vagy konzulátuson végzi feladatait. Tágabb értelemben azok a politikusok is diplomatának számítanak, akik országuk külkapcsolatainak alakításában aktívan részt vesznek.

Karriertipp

A diplomata munkája amellett, hogy számos idegen ország, nép és kultúra megismerését lehetővé teszi, óriási felelősségvállalással is jár. Diplomata kinevezést csak magasan szakképzett, megfelelő nyelvismerettel és kommunikációs készséggel rendelkező személy kaphat.

A karrierajánlónkban a diplomata szakmához 11 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a diplomata szakma és hogyan lehetsz diplomata, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy humánerőforrás-tanácsadó? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy online marketing szakember? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy dramaturg? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy szoftvertesztelő? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy elemző közgazdász? - Orientify SzakmafigyelőOrientify