Mit csinál egy szoftvertesztelő? - Orientify Szakmafigyelő

Mit csinál egy szoftvertesztelő?

Míg néhány éve a szoftverteszteléshez elegendő volt egy csekklistát alkalmazni, manapság az egyre összetettebb, egymással is interaktív kapcsolatban álló applikációk és a megnövekedett adatáramlás jóval komplexebb feladattá teszi a tesztelést.

A megoldást a problémára a mesterséges intelligencia (AI) jelentheti, amelynek használata gyorsabb és pontosabb eredményeket ad. Hatékonysága azonban nem csak a gyorsaságában rejlik, hanem abban a képességében is, hogy algoritmusai segítségével előre tudja vetíteni a szoftver jövőbeni teljesítményét is. Nem csak a tesztelők tesztelnek, hanem a fejlesztők is végezhetnek funkcionális tesztelést, sőt, van olyan fejlesztő, aki a teszteléshez készít eszközöket, alkalmazásokat, amelyekkel automatizálni tudja a tesztek előállítását, futtatását, követését.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a szoftvertesztelő a fejlesztő kisinasa, akinek a feladata a fejlesztő folyamatos kiszolgálása a nagy projektek során. Ezzel szemben a tesztelő állandó, aprólékos, minden részletre kiterjedő munkája nélkülözhetetlen a fejlesztő számára, és éppen olyan elengedhetetlen a projekt sikeres kivitelezéséhez, mint a szoftverfejlesztőé. A szoftvertesztelő felel azért, hogy egy mobiltelefon vagy egy számítógép számára készülő alkalmazás vagy program ne fagyjon le, ne dobja ki a felhasználóját, és minden funkciója megfelelően működjön. Ehhez ellenőriznie kell az alkalmazás összes tervezett funkcióját, a szoftver használhatóságát, biztonságosságát és teljesítményét.

Eredményeit folyamatosan kommunikálja a fejlesztő, a megrendelő illetve a felhasználók felé. Ezáltal idővel olyan sokrétű ismeretanyagra tesz szert a piaci és a felhasználói igényekről, illetve az ehhez rendelkezésre álló a technikai feltételekről, amely később vezető IT pozíciók elfoglalására is alkalmassá teheti.

Karriertipp

Szoftvertesztelőként egyszerre kell felhasználói fejjel gondolkodni, ugyanakkor a funkciók technikai részleteivel is képbe kell kerülni, de egy hacker szemüvegével sem árt megnézni az adott szoftvert. Ez a munka igazán változatos, része a tervezés, szervezés, elemzés, kommunikáció, adminisztráció, ezért megfelelő időmenedzsment szükséges hozzá.

A karrierajánlónkban a szoftvertesztelő szakmához 4 tanulási útvonal érhető el. Ha szeretnéd megtudni, passzol-e hozzád a szoftvertesztelő szakma és hogyan lehetsz szoftvertesztelő, regisztrálj karrierfiókot, töltsd ki a Karrierirányok Tesztet és válogass a neked való képzések közül!

Mit csinál egy elemző közgazdász? - Orientify SzakmafigyelőOrientify
Mit csinál egy robotinformatikai mérnök? - Orientify BLOGOrientify
Mit csinál egy genetikus? - Orientify BLOGOrientify