A jövő szakmái - 6. rész - Orientify BLOG

Vajon mit csinál a biomimikri-tudós? Íme, újabb három a jövő szakmáiból!

Digitális bővítésért felelős munkatárs, százéves tanácsadó, biomimikri-tudós. A jövő szakmáit bemutató sorozatunk hatodik részében ismét az átalakuló munkaerőpiacra koncentrálunk.

Eddig összesen tizenöt olyan szakmát mutattunk be, amelyek a jövőben várnak rátok, most újabb háromról osztunk meg érdekességeket. Sorozatunk előző részében a koronavírus-járvány miatt létrejövő három digitális karrierútról írtunk, most inkább a 21. századi kihívásokra reagáló mesterségeket vizsgálunk.

Digitális bővítésért felelős munkatárs

A mesterséges intelligenciáról írt korábbi cikkünkben arra a megállapításra jutottunk, hogy számos területen helyettesítheti az emberi munkaerőt, több helyen azonban egyszerűen nem. Arról viszont még nem szóltunk, és talán kevesen is gondolnák, hogy létrejöttek olyan, humánumot igénylő szakmák, melyeket a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódítása generált. Ilyen például a digitális bővítésért felelős munkatárs, akinek az a feladata, hogy kiválassza azt a mesterséges intelligenciával működő technológiát, egyéb megoldást vagy robotikát, amely szükséges egy cég megfelelő működéséhez vagy a szolgáltatásai nyújtásához.

Százéves tanácsadó

Vannak olyan szerencsés emberek, akik ép tudattal élik meg a százéves kort. A jövőben az orvostechnológia fejlődésével ez még inkább jellemző lehet. A százéves tanácsadó segítheti majd az idős embereket abban, hogy produktív és teljes életet éljenek. A tanácsadók abban is támogathatják az időseket, hogy megtanulják kezelni azokat az alapvető eszközöket, amelyekkel megkímélhetik magukat fizikailag és szellemileg. A „százéves” fogalom egyébként inkább csak egy kifejezés, a tanácsadó minden olyan idősebb korosztályba tartozó embernek segíthet, aki például a digitális világban nem ismeri ki magát túlságosan.

Biomimikri-tudós

A természet folyamatosan megihleti a tudományt és a technikát. Számos fejlesztés, de maga a mesterséges intelligencia is rengeteg ötletet merített a természet működéséből. A génterápia, az immuntechnológia fejlesztése, az anyagtudománnyal kapcsolatos felfedezések mind-mind építenek a természetre. Az ezzel kapcsolatos eredményeket felhasználják az orvostudományban, a számítástechnikában, de sok termék fejlesztésénél is. A biomimikri ennek a folyamatnak, egyszerűen megfogalmazva, a természet utánzásának a tudománya. Konkrét példa erre az az üveg, amit nemrég fejlesztett ki egy német mérnök. Ez úgy veri vissza a fényt, hogy pókhálóra hasonlítson, azaz egy rács rajzolódik a felületen. A madarak pedig a természetben látható pókhálókat ösztönösen elkerülik, így ezt az üveget is. Nem csapódnak neki, minimális kerülővel folytatják útjukat. Összefoglalva: a biomimikri segítségével tehát fenntartható megoldásokat fejlesztenek a tudósok a különböző 21. századi kihívásokra, a környezetünket utánozva a mérnöki megoldásokban.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu