Öt karrier, ami nem tűnik el, mert túlságosan emberi - Orientify BLOG

Öt karrier, ami nem tűnik el, mert túlságosan emberi

Egészségügy, oktatás, művészet, jog és tanácsadás. Maradt még néhány terület, ahonnan úgy tűnik, a mesterséges intelligencia egy ideig még nem szorítja ki az embert. Mit nem tudnak semmiképpen sem helyettesíteni a robotok? Mutatjuk!

Az elmúlt években Magyarországon is elmosódtak a fikció és a valóság közötti vonalak néhány jelenséget tekintve. A sofőr nélküli metró és a robotok megjelenése például a termelésben egyre nagyobb teret kapnak.

Egyre fontosabb az automatizáció

Az automatizálásnak a magyar munkaerőpiacra gyakorolt ​​hatását vizsgálva úgy tűnik, nem túlzás azt állítani, hogy a dolgozók közel 70 százaléka valószínűleg elveszíti jelenlegi feladatát az elkövetkező 15-20 évben, a hazai szakmák közel 55 százaléka pedig automatizálhatóvá válik. A termelés és szállítás esetében a legmagasabb az automatizáció, akár 80 százalék feletti is lehet. Az ügyviteli támogatásban és irodai tevékenységben, valamint az értékesítésben és kereskedelemben is eléri a 75 százalékot.

A technika fejlődésének sebességével valójában marad-e valami tevékenység az embereknél, amit a gépek nem tudnak végrehajtani? Szerencsére igen. Nem meglepő, hogy többségük az emberek érzelmi-társas és összetett problémamegoldó készségeinek használatával kapcsolatos. Különösen igaz ez az olyan területeken, mint az egészségügy, az emberi erőforrások vagy a pénzügyi tevékenységek támogatása. És persze az oktatás, képzés, ahol jóval 50 százalék alatt van az automatizálható tevékenységek száma. Íme, öt olyan szakmaterület, amelynek szakemberei egyelőre biztosan védettek az automatizálás ellen.

1. Egészségügyi szakemberek

Az egészségügy eredendően humán szolgáltatás, amely során az együttérzés és a bátorítás felbecsülhetetlen értékű készsége egy szakembernek. A betegek egyre növekvő igényei és az egészségügyi komplikációk azonban a technológiai innovációt is elkerülhetetlenné teszik. Például a betegségek diagnosztizálásában a gépek precízebbek és gyorsabbak, így életeket menthetnek. A robotok képesek javítani a munka minőségét és hatékonyságát, azonban a beteg állapotának érdemi javulása érdekében a humán készségek jelenléte is rendkívül szükséges.

2. Jogászok

Nehezen elképzelhető, hogy a komplex, konfliktusos esetekben a mesterséges intelligencia átvenné az ügyvédek helyét. Innovatív megoldásokra persze itt is szükség lesz a nehéz jogi kihívások leküzdése és az új lehetőségek feltárása érdekében. Azonban az emberekre továbbra is szükség van a független szakmai megítéléshez, a kritikus gondolkodáshoz, az automatizálás pedig gondoskodik az olyan hétköznapi feladatokról, mint a szerződéskezelés vagy a fájlok rendezése.

3. Oktatók

A tanárok ugyan nagyrészt azokat az információkat közvetítik, amelyek már az internet jóvoltából széles körűen elérhetőek, azonban közben nevelnek is, értéket közvetítenek, kiemelik a lényeges információkat.  Az ő motiválásuk képes elősegíteni a komplexebb gondolkodási és társas készségeket, amely kritikus jelentőségű a tanulni vágyók fejlődésében. Az automatizálás viszont elkel a szokásos rutin tevékenységekben, például a feladatok kiosztásában vagy tesztlapok ellenőrzésében.

4. Tanácsadók

A tanácsadók, terapeuták személyes és érzékeny kérdésekkel foglalkoznak, amelyeket nehezen lehet átadni robotoknak. A tanácsadó szakemberek, pszichológusok nem csak meghallgatnak, hanem olyan érzelmi támogatást nyújtanak, amelynek módszertanát hosszú évekig tanulják, de inkább egész életükön keresztül. A mesterséges intelligencia nem empatikus és nem érti meg a tanácskérőket – ezt az élményt egy élő személy nyújthatja.

5. Művészek

A művészeti területen alkotók élettapasztalataikból merítik az ötleteiket, amelyeket megjelenítenek valamilyen formában. A megjelenítés – legyen az egy fizikai forma például egy festményen, vagy látvány egy épületben, egy színdarab vagy film – érzelmekből és kreativitásból táplálkozik, amely az ember sajátja. Ezen fontos tényezők nélkül a művészet elveszíti lényegét, mint a tapasztalatok megosztásának eszközét. Egy alkotás a művész személyiségének egyedi lenyomata, a robotok pedig nem rendelkeznek személyiséggel.

Kétségtelen, hogy a digitalizáció némileg ezeket a foglalkozásokat is átalakítja majd. Ezért szükséges felmérni az automatizáció lehetséges hatásait, és ezek alapján módosítani az egyes szakmák oktatását.