Orientify Karrierprofil online pályaorientáció

Digitális oktatás és pályaválasztás: fokozódó feszültség vagy fejlődési lehetőség?

A koronavírus-járvány második hulláma a digitális oktatás következő szakaszát hozta el Magyarországra is. De hogyan használja ez a korosztály a világhálót? Lehet egyáltalán online fejlődni, iskolát, karriert találni? Miként segíthet ebben az Orientify? Cikkünkből kiderül. 

A Z generáció tagjai az úgynevezett digitális bennszülöttek, akiket születésük óta körülvesznek a digitális eszközök és az internet. Minden náluk idősebb korosztályhoz tartozó digitális bevándorló, aki megtanulta kezelni ezeket az eszközöket, de ők offline nőttek fel. Az internetet 20-25 éve „társadalmosították”, a legnagyobb ugrás azonban körülbelül tíz éve következett be, amikor berobbant az életünkbe az Iwiw, mint az első, nagy elérésű, közösségi média platform. 

A közösségi média hatásai azóta mindenki számára ismertek: a különböző felületek beleszóltak a tanulásba, az önértékelésbe, a társadalmi kapcsolatokba és mostmár a pályaválasztásba is. Egy Z generációhoz tartozó fiatal mindig online, számára teljesen természetes, hogy barátai, ismerősei mindig elérhetőek. De mivel jár ez?

Digitális tudatosság: mit tehet a szülő?

A diákok számára a digitális tér egyben tanulási tér is. Minden digitális eszközt megtanulnak kezelni, ezeket fejlesztik, kiterjesztik és villámgyorsan használják problémamegoldásra. Ha a felnőttek ezt szabályozni, tekintélyelvűen korlátozni akarják, az biztosan nem működik majd. Ez leginkább a koronavírus-járvány első hullámánál ütközött ki, amikor az egész ország digitális oktatásra állt rá. Mivel sok szülő maradt otthon a gyermekével, még jobban láthatták, hogy mennyi időt töltenek a képernyő előtt a fiatalok. A gyerekek ebben az időszakban jóval több online feladatot kaptak mint korábban, így még több időt kapott a világháló. Ez sok feszültséget is hozott, mert a szülő célja éppen az lett volna, hogy gyermeke kevesebb időt töltsön a monitor előtt.

Úgy is megközelíthető ez a helyzet, hogy a gyerekek is tudnak a felnőtteknek tanítani: gondolkodni, felfedezni, problémákat megoldani, sokszínűen használni. A szülőnek ez persze nehezebb, mert offline nőtt fel, de már online kell nevelnie. Éppen ezért meg kell kérdeznie a gyerekeket: „hogyan csinálod”? A gyerekek sok mindent taníthatnak a felnőtteknek arról a világról, amelyben ők érzik igazán otthon magukat.

Önszabályozásban, érzelmi intelligenciában azonban ennek a generációnak a szülei járnak előrébb, ezt pedig ők tudják megtanítani a gyermekeiknek. A digitális tudatosság azt jelenti, hogy közös megoldások, keretek születnek arra, mennyi idő tölthető el a digitális térben és mire, hogyan érdemes használni ezt az időt.

Digitális pályaválasztás

A digitális oktatás nemcsak a diákok, a tanárok és a szülők számára járt sok tanulsággal. Talán rádöbbentette az egész társadalmat, hogy milyen fontos a továbbtanulás, ahol fejleszteni kell a digitális készségeinket és az idegennyelv-tudásunkat.  Tudnunk kell online viselkedni, nem csak használni az eszközöket, amik körülvesznek bennünket. Ugyanilyen fontos azonban az érzelmi intelligencia, kritikus gondolkodás. Mivel pontosan továbbra sem tudjuk, mik lesznek a jövő munkái, csak abban lehetünk biztosak, a minél szélesebb digitális tudás és alkalmazkodóképesség továbbra is nélkülözhetetlen marad. 

A digitális tanrend átalakította a pályák és a továbbtanulási lehetőségek megismerését is: az iskolák és egyetemek online nyílt napokkal, intézmény-bemutató videókkal segítették a fiatalok tájékozódását. Az Orientify az Online Pályaválasztó Fesztiválon szakértői beszélgetések keretében tekintette át a legfontosabb pályaválasztási témákat, például STEM pályák, külföldi ösztöndíjak és továbbtanulás, egyetemi élet finanszírozása, motivációs térkép, a család szerepe a pályaválasztásban, a pályakezdés kihívásai, diákmunkák és gyakornoki munkák, vállalkozás indítás.

Az Orientify Karrierprofilja digitális platformon, a személyiséged alapján mutatja meg a neked való karrierirányokat, összegyűjtve minden naprakész és fontos információt a szakmákról és képzésekről. A karrierajánló lerövidíti és megkönnyíti a döntési folyamatot, hiszen rávezet azokra a pályairányokra, amelyek valóban reálisak lehetnek számodra az érdeklődésed és céljaid alapján.

A továbbtanulási döntés előtt azonban érdemes „digitális detoxot” tartani, kicsit böjtölni, letenni a telefont, elfelejteni a kütyüket. Magunkra koncentrálni, átgondolni azt, hogy mi fontos számunkra, milyen célokkal haladunk tovább. Ahogy Social Network című filmben is elhangzik, az algoritmusok a felhasználók viselkedését ismerik fel, tőlünk függ, milyen reklámok, videók, posztok jönnek velünk szemben a világhálón. Viselkedjünk szabad akaratú emberként, függetlenítsük magunkat ezektől a dolgoktól. Mi ki tudjuk kapcsolni őket, ők ezt nem képesek velünk megtenni.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu