Így úszd meg a kapunyitási pánikot! - Orientify BLOG

Így úszd meg a kapunyitási pánikot!

Azok számára, akiknek még nem volt munkahelye, aggodalmat jelenthet az első megmérettetés, amelynek komoly tétje van: a munka megszerzése és megtartása. Ha még nem találtad meg az utad, pedig van egy-két végzettséged, nem tudod, hogyan indulj el a tanulmányaid befejeztével, kétség gyötör, hogy jó irányt választottál-e, akkor olvass tovább.

Kapunyitási pánik

Azok a fiatalok, akik első végzettségük megszerzését követően hosszú hónapokig nem helyezkednek el, nagyobb eséllyel szenvednek el több kudarcot életpályájukon. Gyakori jelenség az is, hogy a fiatalok a tanulmányaik végéhez közeledve elbizonytalanodnak, mert rájönnek, talán nem nekik való szakot választottak. Nem látják a lehetőségeiket, és nincs elképzelésük arról, mi vár rájuk az egyetem befejezése vagy a szakma megszerzése után.  Amikor ezzel szembesülnek, úgy érzik, célt veszítettek. Nem látva más alternatívát, halogatják a diploma vagy szakképesítés megszerzését, miközben végzettség nélkül nehezen tudják megtenni az első lépést a munka világa felé. 

Ha a végzettség megszerzése végül sikerül, az első munkahelyig még hosszú az út, főleg akkor, ha közben folyamatos a félelmük attól, hogy nem fogják megállni a helyüket, vagy nem tudnak megfelelni az elvárásoknak. A bizonytalanság akár szorongásig fokozódhat, amely jó táptalaja a kapunyitási pániknak. 

Ha már kialakult a kapunyitási pánik, akkor a jövőtől való félelem és az általános elégedetlenség jellemző, ami blokkolhatja a pályakezdés proaktív lépéseit. Akik átélték a kapunyitási pánikot, általában alacsonyabb önbizalommal rendelkeznek. Annak ellenére is, hogy akár több diplomájuk vagy szakképesítésük is van. Ehhez hozzáadódik az egyéb életszerepekkel való megküzdés: egy szakma vagy munkahely mellett való elköteleződés nehézségei mellett a párválasztás vagy családalapítás kérdései is előkerülnek.

Önismeret és a munkaerőpiac

Az álláskeresés elején sokan nincsenek tisztában képességeikkel és azzal, hogy ezeknek a birtokában valójában milyen pozíciókban lehet elhelyezkedni. Hogyha van egy szakma vagy egy diploma a kezükben, még nem biztos, hogy a végzettséghez illeszkedő álláslehetőségekkel, munkahelyekkel tisztában vannak. Főként így van ez, ha nem szereztek semmilyen munkatapasztalatot a tanulmányaik alatt.

Mit tehetsz, ha az első munkahelyedre készülsz?

Vágj bele!

Tekintsd át, hogy miben vagy a legjobb, mi az a tevékenység, amiben már most meg tudnád állni a helyed. Ha még nem dolgoztál sehol, nem biztos, hogy sok lehetőség közül válogathatsz, de ne halogass: csapj le arra, amely legjobban közelít az elképzeléseidhez. Így elkezdheted a gyakorlat megszerzését, és gyűlnek a tapasztalataid, fejlődhetsz, tanulhatsz. Később még pontosabban tisztázhatod, mi az, amiben igazán használni tudod a tudásod, és szívesen is végzed.

Légy látható!

Tegyél azért meg minél többet, hogy felfigyeljenek rád. Készíts álláskereső profilt, legyen egy profi önéletrajzod, használj minél több álláskeresési csatornát, ismerkedj állásbörzéken munkáltatókkal, térképezd fel a saját kapcsolatrendszered, tudasd többekkel, hogy állást keresel. Érdemes az álláskeresési praktikákban elmélyedni, cégekről, a hazai munkaerőpiacról tájékozódni. Az egyik kedvenc munkakeresési módszerünkről, a gerilla tevékenységről nemrég cikket is írtunk.

Hogyha már túl vagy az első pályaválasztáson, egyetemen tanulsz vagy szakképesítésed lesz, gondold át, bővítenéd-e a lehetőségeid körét. Hogyha úgy érzed, nem az érdeklődési területeid alapján döntöttél, mérd fel, miben vagy jó és mit csinálnál szívesen. Ha kiderül, hogy teljesen más irány lenne neked való, ne habozz váltani.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu