A jövő szakmái 3. rész - Orientify BLOG

Tényleg létező szakma az etikus hacker?

Megújulóenergia-kutató, drónflotta-üzemeltető, etikus hacker. A jövő szakmáival foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében kevésbé ismert, de részben már létező foglalkozásokat mutatunk be.

Eddig összesen hat olyan szakmát mutattunk be, amelyek a jövőben várnak rátok, most újabb háromról mutatunk érdekességeket. Ezek mind olyan munkák, amik már ma is léteznek, de igazán jelentőssé és tényleges szakmává a közeljövőben válhatnak.

Megújulóenergetikai-kutató

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos jövőnk szempontjából a megújuló energia. Aki ennek kutatására teszi fel az életét, de legalábbis karrierjét, az a jövő embere. Természetesen most is vannak olyan tudósok, kutatók, szakemberek, akik ezzel a területtel foglalkoznak, de a közeljövőben egyre inkább erre specializálják majd magukat egyre többen.

Egy friss nemzetközi kutatás például azt állítja, csak a zöld energiára épülő rendszerek használatával lehet megmenteni az emberiséget, úrrá lenni a klímaválságon. Ezeken túl pedig erdőtelepítések jelentik a jövőt, különben borzasztó elkövetkezendőnek nézünk elébe. Így aztán valószínűleg igen komoly oktatás is zajlik majd ezzel kapcsolatban az egyetemeken.

Drónflotta-üzemeltető

Egyre több munkaterületre törnek be a drónok; nemrég írtunk arról, hogy lassan akár szegény futárok helyét is átvehetik. De jól jönnek többek között mentési akcióknál, gyógyszerszállításnál, tűzoltási eseteknél is. Nemrég a balatoni mentőegységek mellett is felbukkantak ilyen eszközök. Sajnos háborúkban is gyakrabban alkalmazzák már őket, de ha jóra használják a gépeket, akkor elképesztően hasznos találmányoknak számítanak.

Flottában pedig még inkább tudnak hasznosulni a jó tulajdonságaik.  Ha valaki ezek üzemeltetését végzi, akkor a jövő egyik szakmáját gyakorolja. Gyerekcipőben jár még ez a terület, de egyre több cég foglalkozik hasonlóval. Egész flottákat adnak bérbe, képzett pilótákkal együtt. A terület napról napra fejlődik, egyre színvonalasabbak a szolgáltatások.

Etikus hacker

Ismert fogalom, de inkább népmesei hősként gondolunk egy etikus hackerre, aki szabadidejében azért tör fel biztonsági rendszereket, hogy rámutasson azok hibáira. Azonban ha erre nincs jogi felhatalmazása, akkor is büntetés jár érte, ha nem élt vissza semmilyen adattal. Aki szakmaként űzi ezt a tevékenységet, az egy cégnek, vállalatnak, államnak dolgozik.

Az etikus hacker ugyanazokat az eszközöket használja, mint az etikátlan. Az ő célja azonban nem az, hogy tönkretegyen valamit, hanem hogy megtalálja a hibát, amin keresztül a kiberbűnözők feltörhetik megbízója rendszerét. A talált hibákat természetesen csak megbízója felé továbbítja, szigorú titoktartás kötelezi egész tevékenysége során, de egy esetleges munkahelyváltás esetén is.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu