Három éve nem érzem jól magam a munkahelyemen, hogyan kerülhetek ki a kátyúból? - Orientify BLOG

Három éve nem érzem jól magam a munkahelyemen, hogyan kerülhetek ki a kátyúból?

A kiégés az egyik leggyakoribb munkahelyi betegség, amibe ha egyszer beleestél, eléggé nehéz kikerülni belőle. Mi azért mutatunk néhány módszert arra, mit tehetsz, ha úgy érzed, burnoutban szenvedsz.

Mi is az a burnout?

Arra vonatkozóan már adtunk tanácsot, hogyan kerülheted el a munkahelyi kiégést, akkor azonban nem tértünk ki azokra, akik már szenvednek tőle. De mi is az a kiégés, azaz burnout? Ha azt érzed, hogy különösebb ok miatt állandóan fáradt vagy munka közben, ha már 20-as, 30-as éveidben is csak a boldog nyugdíjas évekre vársz, ha gyakorlatilag semmilyen motivációt nem érzel a munkád iránt, nem nagyon vagy eredményes a munkádban, ha nyaralás közben sem vagy képes feltöltődni, akkor nagy eséllyel a burnout szindrómával van dolgod.

Kiváltó okai között rengeteg ok szerepelhet, mi most nem is ezzel szeretnénk foglalkozni, hanem inkább azzal, hogy mit tehetsz, ha már évek óta, vagy akár csak néhány hónapja beleléptél a kátyúba, de képtelen vagy kikerülni belőle.

Cégen belüli váltás

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha a munkahelyeden belül keresel egy új pozíciót, új projektet. Ha olyan jellegű cégnél dolgozol, ahol erre van lehetőséged, akkor ne habozz felkeresni vele a főnöködet. A problémád önmagától nem oldódik meg, mindenképpen tenni kell ellene valamit. Ez lehet az a lépés, amivel még egy utolsó esélyt adsz magadnak és a munkahelyednek. A legjobb, ha őszintén beszélsz erről a feletted állókkal: szeretnél más jellegű tevékenységet, esetleg nagyobb kihívást, komolyabb motivációt, amivel egyébként a cég is fejlődhet.

Életmódváltás

Ha kiégtél, akkor az nemcsak a munkádban, hanem a magánéletedben is megmutatkozik. Sokaknak esik szét a napjuk szinte állandóan, nincs rutinjuk, nem mozognak, nem szórakoznak, kedvetlenek. Súlyos esetben a depresszió jeleit mutatják. Sokat segít, ha megváltoztatod a munkán kívüli életviteledet, eljársz sportolni, tudatosan táplálkozol, szabadidős programokat szervezel a családoddal, barátaiddal. Sokkal könnyebb így változtatni a munkahelyi körülményeiden is, mert a végcél végül is ez. Ha fittebb, pozitívabb a hangulatod, könnyebben találod meg újra a munkád szépségét, nagyobb eséllyel találhatsz olyan kihívásokat, amiket eddig nem is ismertél.

Felmondás

Ha végképp dugába dől minden, és egyetlen módszer sem használ, akkor nincs más hátra, mint előre. Semmi sem tart örökké, tudni kell elengedni azt, amiről úgy látod, nem érdemes erőltetni. Ha két-három éve egy ekkora kátyúban vagy, és semmi sem segített, akkor keress magadnak új munkahelyet, és okosan, diszkréten köszönj el a jelenlegitől.

Azt neked kell tudnod, hogy úgy hajózol új vizekre, hogy van már hova menned, vagy csak felmondás után kezdesz neki a keresésnek. Egy valamire azonban figyelj: olyan megoldást válassz, amivel elkerülheted az újabb kiégést! Hogyha megteheted, tarts egy kis szünetet a következő állásod előtt és gondold át, hogyan is szeretnél élni, valójában milyen céljaid vannak.

Karrierváltás előtt állsz? Szeretnéd megelőzni a kiégést azzal, hogy olyan munkát keresel, amiben hosszú évekig örömödet leled majd? Éppen erre jó az Orientify karrierajánlója!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu