A három leggyakoribb tévhit a tökéletes karrierről - Orientify BLOG

A három leggyakoribb tévhit a tökéletes karrierről

Van-e egyetlen, egyenes út nekünk való karrierhez? Létezik-e a tökéletes munka? Három tipikus tévhiten keresztül mutatjuk be, hogy találhatod meg a neked való életpályát és azt is, hogy mit is jelent ez egyáltalán.

1. A karriertervezés egyenlő a jövőbelátás képességével

Tervezd meg a jövőd! A jövő már itt van. Gondolkodj előre! Ezek a gyakran hallott mondatok azt a törekvést fejezik ki, hogy sokan próbálunk felkészülni arra, ami várható a munkaerőpiacon. Részben ez sikeres is: megalapozott információkat gyűjtünk, igyekszünk körültekintően dönteni, a múlt tapasztalataiból tanulni, nyereségeket és veszteségeket mérlegelni, előnyöket és hátrányokat rangsorolni. Tehát minimalizálni, megelőzni a későbbi lehetséges kudarcokat.

Jósolni azonban egyikünk sem tud, legfeljebb becsléseket tenni arra, milyen irányban kell megtennünk a következő lépést. A karrier tervezése tehát egy folyamatos tanulás, alkalmazkodás a változó helyzethez, a bizonytalanságra való felkészülés és közben a folytonos változással való érzelmi megbirkózás. A tudatos karriertervezéshez problémamegoldás, változásmenedzselés, kritikus gondolkodás és nem utolsósorban a döntések megtanulása szükséges.

2. A karrier egyetlen egy döntésen alapul

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az érettségivel eldől minden, és az akkor hozott döntés befolyásolja egész életünket. Erre a döntésre hajlamosak vagyunk olyan szorongatóan nehéz súlyt helyezni, amely alatt szusszanni sem tudunk, nemhogy felkészülni a lehető legjobb döntésre. Vajon tényleg csak egyszer kell elég jól döntenünk? Mit nevezünk lehető legjobb döntésnek egy adott helyzetben, és hogyan készülhetünk fel rá?

Az optimális döntéshez szükségünk van:

  • elegendő hiteles információra,
  • a hiteles információk értékeink és érzelmeink mentén való átgondolására,
  • alternatívák és erőforrások megfogalmazására,
  • referenciaszemélyek megkérdezésére,
  • érvek-ellenérvek mérlegelésére,
  • lépések, konkrét teendők megfogalmazására.

Minél fontosabb számunkra a döntési helyzet, minél inkább készen vagyunk arra, hogy végigvigyük a döntések alapos átgondolását, annál célravezetőbb az eredmény. De ami a legfontosabb: ha a lépések nem vezettek eredményre, akkor tudjunk módszert vagy szemléletet váltani. Ezzel újra közelebb kerülhetünk a vágyott karriercélhoz.

3. A karrier építése kizárja a magánélet és a munka egyensúlyban tartását

A munkavégzés időbeni és helybeni keretei változóban vannak: a folyamatos online jelenlét egyre több szakmában teszi lehetővé, hogy szinte bármikor, bárhonnan dolgozzunk. Ez felforgathatja a családi szabályokat, ha nem vagyunk kellően tudatosak, a munka folyton belopakodhat a családra, a szórakozásra szánt időnkbe. A személyes jelenlétet igénylő munkáknál pedig könnyen túlórákat vehetünk a nyakunkba.

De lássuk csak, milyen előnyei vannak, ha mi alakíthatjuk az időnket? Hogyha egy-egy feladatot bárhonnan megoldhatunk, akkor lehetővé válik az is, hogy rugalmasan, a magunk igényeire formálva készítsük el időbeosztásunkat. Többeknek nehezen megy a kötött munkaidőben való gondolkodás, hiszen például egy kreatív munkafolyamat nem tervezhető olyan pontosan előre, hogy reggel 8 és délután 4 között biztosan létrejöjjön a produktum. Ha pacsirta típus vagy (korán reggel már beindul a munka a fejedben), akkor már reggel 7 előtt is dolgozhatsz, vagy ha bagoly típus vagy (az esti órákban fog jól az agyad), akkor késő este befejezheted az elkezdett folyamatokat.

Az biztos, hogy egész nap nem vagyunk termékenyek, de mindenki megtalálhatja a maga számára legproduktívabb idősávot. Az ügyes időmenedzsment kordában tudja tartani a látszólag szétfolyó kereteket, és ami jó benne: te oszthatod be! Ezzel a szemlélettel a magánéletre is jut idő. Ha tehát a karrierépítésre is kellő óraszámot szeretnél szánni, gondold át a heti beosztásod, mondj nemet a fölösleges ügyekre, bátran priorizálj, hogy a családra, barátokra is maradjon idő.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu