Szakmával vagy diplomával jársz jobban érettségi után? - Orientify BLOG

Szakmával vagy diplomával jársz jobban érettségi után?

Merre érdemes továbbmenni érettségi után, ha nem egyértelmű út az egyetem? Mi alapján válassz irányt? Szakképesítés vagy diploma között hezitálsz? Adunk néhány szempontot a döntésedhez.

Az érettségi alap

Meglepőnek tűnhet, de a jobb foglalkoztatási kilátások és kereseti lehetőségek tekintetében nem feltétlenül jelent garanciát a diploma, mint egy piacképes, neked való szakmai képzés. Az viszont biztos, hogy az érettségi olyan kiindulási alap, amely hosszú távon biztosítja, hogy jó helyre kerülhess a munkaerőpiacon. Főként, ha a szakmák jövőbeli átalakulását elemezzük.

Gondolkozz hosszútávon!

A kérdés úgy is hangozhatna, hogy érettségi után először mit tudsz elképzelni magadnak: egyetemet vagy technikumot, esetleg egyéb tanfolyamot? A tanulási motiváció és nyitottság, az erőfeszítés vállalása ugyanis az elsődleges kérdés, és ehhez kapcsolódnak azok az erőforrások vagy visszatartó tényezők (anyagi lehetőségek, lakhatás, utazás) amelyek befolyásolják a döntés meghozását. Bármelyik úton is indulsz el, mindig van lehetőséged módosítani, és a tanulmányok ideje alatt is sok minden változhat.

Kiindulópont: a személyiségünk

A szakmai beállítódásodra, tehetségedre hosszú távon alapozhatsz. A legfontosabb iránytű a saját érdeklődési irányaid megismerése, azoknak a tevékenységeknek az összegyűjtése, amelyek elégedettséget, sikerélményt okoznak számodra. Ha a képességeid és érdeklődésed alapján feltérképezted, melyik a neked való karrier, akkor a következő lépés a tanulási idő mérlegelése, az előnyök-hátrányok további átgondolása.

A tanulásra fordított idő

Azoknál, akiknél nem egyértelmű, hogy még három vagy öt évig tanuljanak, felmerül a szakmatanulás lehetősége is.  A felsőoktatási szakokkal ellentétben a kétéves technikum vagy a felsőoktatási szakképzés arra specializálódott, hogy a hallgatóknak egyértelműbb utakat kínáljanak a munkaerőpiacon. Hamarabb szerzel képesítést, így elkezdheted a munkatapasztalat szerzést. Ezzel időt és pénzt is nyerhetsz, nem beszélve arról, hogy elsősorban gyakorlati tudást kapsz.

A diploma megszerzése hosszabb időt és nem kevés kitartást igényel, a pályádat később kezdheted el. Előny, ha szakmai gyakorlatot szerzel vagy dolgozol az egyetem alatt, így nagyobb esélyed van pályakezdőként elhelyezkedni. Az idő és energia később térül meg, így az előrelépés, és az ezzel járó fizetésemelés is később következik be – persze ez is csak akkor, ha kellően specifikus a tudásod.

Vannak azonban olyan szakmák és karrierutak, amelyekhez elengedhetetlen a diploma. Ha tudományos vagy oktatási pályán képzeled el magad, illetve magas beosztásban, akkor egyértelmű, hogy az egyetem a te irányod. A diplomások a statisztikák alapján könnyebben elhelyezkednek, magasabb keresetet érhetnek el, de azért ez is nagyban függ a választott szaktól, a szektortól és a régiótól, ahol dolgozol.

Az egyetemek abban mindenképp csábítóak, hogy világot láthatsz, ösztöndíjakkal tanulhatsz, vagy kipróbálhatod magad más országokban, nyelvtudásod pedig nagyon hasznos lesz. Emellett, az egyetemek nagyon széles kapcsolati tőkét hozhatnak számodra.

Lehetséges karrierutak

A szakmai képzés jó kiindulópont lehet bizonyos szakokhoz is, hiszen az ott szerzett gyakorlati tudást lehet hasznosítani az egyetemek főként elméleti kurzusainál. A diploma pedig karrierépítési lehetőséget biztosíthat, ezért a szakmatanulás után ennek megszerzése is megfelelő útvonal lehet. A gyakorlati és az elméleti tudás is nagyon hasznos. A jövőbeni munkavállalás szempontjából érdemes azonban olyan felsőoktatási, vagy szakképző intézményt választani, mely a gyakorlatiasságot és a szakmai, vállalati kapcsolatokat előtérbe helyezi. Így nagyobb eséllyel kaphatsz állásajánlatot. Bármelyik utat is választod, a diplomára és a szakképesítésre is igaz, hogy annyit ér, amennyit te teszel érte.

Tehetünk érted mi is valamit? Ha még nem választottál karrierutat, az Orientify tesztje sokat segíthet. Kattints, regisztrálj, engedd, hogy adjunk néhány valóban hasznos tippet: https://orientify.hu/karrierprofil/

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu