Mit tehetnek a szülők a pályaválasztás sikeréért? - Orientify BLOG

Mit tehetnek a szülők a pályaválasztás sikeréért?

A szülők többsége ugyan fontosnak tartja a gyermeke pályaválasztásának segítését, de nem mindig egyértelmű, milyen hozzáállás és eszközök jelentenek igazi segítséget a gyermekeik számára. Néhány kapaszkodó és gyakorlati tanács jól jöhet. Török Réka pályadöntési szakértő, az Orientify alapítója ad néhány ötletet.

Ki dönt? A szülő vagy a gyermek?

Elsőként fontos tisztázni, hogy a szülő mennyi teret enged a gyermeke önálló elképzeléseinek. Ha nincsenek is ilyen elképzelések, az mégis fontos, hogy ne rohanjuk le azokkal a példákkal, hogy „bezzeg a mi időnkben…” vagy „már a nagyapád is…”.

Egy többgenerációs, orvosokkal teli családban lehet, hogy fel sem merülnek alternatív irányok, hiszen ez a pálya mindenkinek ismerős, kitaposott út. Elképzelhető, hogy a dédunoka is épp erre a legalkalmasabb, de mielőtt ez a döntés megszületik, érdemes körüljárni, hogy ez biztosan így van-e. A gyermek autonómiájának erősödése a pályaválasztás során a későbbi önállósodásában is fontos lesz.

Kerüljük ezt a gondolatot: a pályadöntés egy életre szól

Fontos, hogy szülőként elkerüljük annak a téves gondolatnak az elültetését, hogy az egész élet ezen az egy döntésen múlik, és nem lehet visszacsinálni. Ez sokkal inkább növeli a pályaválasztás előtt állókban a szorongást, hiszen annak a súlyát is cipelni kell, hogy ezt nem lehet elrontani. Ez azzal is összefügghet, hogy a szülők valószínűleg egy más felvételi rendszerhez szoktak, amiben nem volt lehetőség rugalmasságra. A jelenlegi jelentkezésnél az mindenképp megnyugtató, hogy a megjelölt szakok sorrendjén lehet később változtatni.

Minél összetettebbnek látjuk a pályadöntéssel járó tennivalókat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy leblokkolunk, és lehetetlennek tartjuk. Ez a tehetetlenség mellett azt a további veszélyt is magában hordozza, hogy a gyermek érdektelenné válik, vagy csak azért is ellenáll a témának. Ha viszont „megugorható” a döntés, az nagyobb mértékű nyitottsággal és a bizonytalanság nagyobb elfogadásával párosul.

Nem kell rögtön döntést hozni, inkább készüljünk fel

Hagyjunk időt magunknak felkészülni, ne halogassuk utolsó pillanatra a döntést. A pályaválasztás ideális esetben egy hosszabb folyamat eredménye, ami az információk összegyűjtésével, mérlegelésével telik, illetve egy időben kiválasztott irány esetén az arra való tudatos készüléssel, tanulással.

Például, ha 10. osztályban egy komolyan vehető karrierteszt alapján az derül ki, hogy a forma- és látványtervezői irány lenne megfelelő a gyermek számára, akkor célszerű a felvételi alkalmassági követelményeket és a rajzelőkészítőket körüljárni. Hasonló területen nyári gyakorlatot vagy képzést választani, belekóstolni, mielőtt a végleges döntés megszületik. Ha az adott szakmához van rá mód, akkor jó ötlet lehet az önkénteskedés is. A szülők maguk is részt vehetnek nyílt napokon, pályaorientációs rendezvényeken, hogy minél több oldalról tudják körüljárni a továbbtanulási lehetőségeket.

Segítség kérése

A rengeteg információ között nem könnyű elindulni, ezért érdemes első lépésként felkeresni az érdeklődést, képességeket felmérő lehetőségeket. Az Orientify karriertesztje lehetővé teszi mások felkérését értékelésre, így a szülő a gyermekére vonatkoztatva, a gyermek pedig önmagára vonatkoztatva válaszolhat sok megfontolandó kérdésre. A teszt kiértékelését követően összehasonlítható az önértékelés és a másik értékelésének egyezőségei vagy különbségei.

Ha sokkal több az ellentétes elképzelés a gyermek és szülő között, mint az egyezés, akkor érdemes tisztázni, kinek milyen elvárásai, gondolatai vannak a jövőt illetően, melyek a legfontosabb szempontok, amelyek segíthetik a döntést. Ebben a folyamatban vagy elakadás esetén érdemes pályaorientációs szakembertől segítséget kérni.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu