Karrierváltás járvány idején - Orientify BLOG

Karrierváltás járvány idején

Az enyhülés és az enyhítések ellenére a világjárvány nem ért véget, a koronavírus gazdasági hatásai pedig hosszú időn keresztül érezhetőek lesznek. Mi vár azokra, akik karriert váltanak, és hogyan érdemes belevágni?

A járvány hatásai

Az elmúlt hónapokban rengetegen kényszerültek karrierváltásra, ez a tendencia pedig folytatódik. A leginkább érintett területeken már a járvány magyarországi megjelenésekor érezhetők voltak az azonnali hatások, amik azóta tovább fokozódtak. Hiába nyitottak nemrég részben újra a vendéglátóipari egységek, egyelőre csak a teraszon ülhetnek le a vendégek. Rendezvényeket is csak komoly korlátozásokkal lehet tartani, a nyári fesztiválszezon gyakorlatilag teljesen elmarad.

Ugyanezt a válságot éli át a szállítás is, rengeteg sofőr, taxis, fuvaros maradt munka nélkül. Nem is beszélve a turizmusról, ahol egész légitársaságok kerültek bajba, utazásszervező irodák szűntek meg szerte a világban. Hol találtak és hol találhatnak munkát a jövőben az ezekben a szektorban dolgozó emberek?

Így alakulhat át a munkaerőpiac

A kereskedelem gyakorlatilag március eleje, a magyarországi veszélyhelyzet bejelentése óta igényelt új munkaerőt, hiszen egyre több élelmiszert kezdtek felhalmozni az emberek. A mostani vírusnak, és szakértők szerint a jövőben egyre gyakoribbá váló világjárványoknak „köszönhetően” egyre több munkaerőt követel majd a gyógyszeripar. Több országban, így nálunk is bevetették a honvédséget a járvány kezelésére, így a katonaság szerepe újra felértékelődhet a jövőben.

Drasztikus változásokon mehet keresztül az élelmiszeripar, hiszen már ennyi idő alatt is sok embernek megváltoztak a fogyasztási szokásai. Egyre többet főzünk otthon, sokan kezdtek el figyelni az egészségesebb táplálkozásra. Ez szintén okozhat munkaerőigényt. A betegek, idősek ápolása pedig a szociális ellátásban dolgozók számát növelheti jelentősen. A járvány és a gazdasági válság egyik hatása lehet, hogy néhány eddigi hiányszakma képviselőiből nagyobb lesz a választék: villanyszerelőt és hegesztőt könnyebb volt találni ebben az időszakban.

Meglévő készségek, új kihívások

Lássunk néhány konkrét példát olyan karrierváltókra, akik a járvány magyarországi elterjedése óta kényszerültek új munkát keresni. Az Orientify rövid felmérésében igen érdekes példák is születtek.

Talán az egyik legtipikusabb váltás, ha valaki sofőrből futár lesz. Több taxis és személyszállító is, aki saját személyautót használt eddig a munkájához, futárnak állt. Adta magát ez a megoldás, hiszen egyre többen rendelnek házhoz egyre több terméket. Ez azt eredményezi, hogy kevesebbet utazunk azért, hogy megvegyük, amit kell, ezért egyre több futárra van szükség.

Számos divatcég, tehát varrónő váltott profilt. A ruhákról átálltak maszkvarrásra és a védőfelszerelés készítésére. Igaz, a legtöbb helyen ez valószínűleg csak ideiglenes állapot, de az új helyzet új kihívásokkal is járt.

Rengeteg légiutaskísérő vesztette el a munkáját, vagy több hónapnyi kényszerpihenőre kénytelen menni bevétel nélkül. Kihasználva az emberekkel való jó kapcsolatfelvételi és empatikus képességeiket, többen álltak közülük házigondozónak. Számos idegenvezető vesztette el munkáját egyik napról a másikra. Hallottunk olyan esetet, hogy beiratkoztak online programozó képzésre, hiszen a programozókból hiány van, amit több országban női munkaerővel igyekeznek pótolni. Ez új szakmát és új bevételi lehetőségeket teremt. Az informatikai szektorba való átlépés, átképződés egyébként sok, munkáját elvesztő embernek eszébe jutott.

Mi vár a karrierváltókra?

Mint a példák is mutatják, sok esetben már meglévő képességeket, erőforrásokat használnak fel az emberek arra, hogy új munkaköröket találjanak. Ezekből egyszerűen lehet visszatérni a korábbi szakmákba. Sokak életkörülményei azonban nem teszik ezt lehetővé, nekik teljes profilváltásra van szükségük, ami több hónapnyi bevételkiesést is jelenthet, és a képzésre is pénzt kell szánni.

Olyan is akad, aki megragadja az alkalmat, hogy a megunt szakma vagy életstílus helyett új karriert építsen magának és a teljes átképzés, szektorváltás mellett dönt, vagy vállalkozást indít. Ez a helyzet sokaknak azért nem kecsegtető, mert a karrierváltás gyakran jár azzal a kockázattal, hogy alacsonyabb pozícióból vagy a nulláról kell újra felépíteni azt, amit a korábbi szakmánkban már elértünk. Ráadásul egy teljesen új területen több hónapnyi vagy évnyi tapasztalatszerzés után válunk magabiztossá. Ha az ember karrierváltásra kényszerül, az nem megy egyik pillanatról a másikra.  Ezért érdemes reálisan számba venni a lehetőségeket és céljainkat: hosszú távon szeretnénk elengedni a korábbi pályánkat és életmódunkat, vagy időleges megoldásban gondolkodunk.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu