Miben különböznek az Y és a Z generáció munkamódszerei? - Orientify BLOG

Miben különböznek az Y és a Z generáció munkamódszerei?

Mivel egymást követő generációkról van szó, rendkívül sok közös vonás fedezhető fel az Y és a Z generációhoz tartozó munkavállalók módszereiben. Különbség is adott szép számmal, mi most a legfontosabbakat vizsgáljuk meg kicsit alaposabban.

Benned is ott a Z!

Nemrég írtunk arról, hogy az Z generációhoz tartozó munkavállalók miket tanulhatnak az Y nemzedéktől. Arról is értekeztünk, hogy a „Z-k” miként alakítják át a munkahelyi kultúrát. Azt azonban még nem hasonlítottuk össze, hogy a két, egymást követő korosztály szemlélete és módszerei miben térnek el egymástól.

Többféle meghatározás is született arról, kik tartoznak az Y, és kik a Z generációba. Mi az 1984 és 1994 közöttieket soroljuk az Y-ba, és az ezután születetteket tartjuk a Z tagjainak. Egy „Z” tehát maximum 26 éves lehet, így vagy néhány éve dolgozik, vagy talán még tanul, esetleg most kezdte a pályáját. Nézzük, mik a legélesebb különbségek!

Párhuzamos karrierek

Egyre több Y generációba tartozó munkavállalóra jellemző, hogy egyszerre több helyen is dolgozik, és már megszokták, hogy minden bizonnyal nem egyetlen munkahelyen öregszenek majd meg. A Z-kre még inkább jellemző a többféle munka szerepben való jelenlét, de közülük sokan alapból szabadúszóként dolgoznak. Éppen ezért nincs fix helyük, ahova bejárnak dolgozni, igyekeznek maguknak beosztani az idejüket. Ez meglehetősen nagy önállóságot és rugalmasságot kíván meg tőlük. A kihívást is szeretik, így egy-egy kisebb projektért való felelősséget szívesen vállalják magukra.

Multitask és gyorsaság

Éppen az előző pont az egyik oka annak, hogy a Z generációs munkavállalók általában gyorsabbak idősebb társaiknál. Hiba lenne, ha azt mondanánk, hogy ez minden egyes emberre igaz, de tapasztalataink és az általunk megkérdezett vezető pozícióban dolgozó emberek véleménye ezt támasztja alá. Azaz, hogy a Z generáció tagjai a gyorsuló világunkban hamarabb dolgozzák fel az információkat, rövidebb idő alatt találnak megoldást egy adott problémára, gyorsabban hoznak döntéseket és viszik véghez a folyamatot. Természetesen ez függ a munka jellegétől is, de általánosságban ez a meglátásunk. Mi ennek az oka?

Digitális tudás

Az Y generáció tagjai fokozatosan tanulták vagy éppen tanulják a különböző szoftverek használatát, az internet sokak számára csak felnőttkorukban lett természetes. A Z-k azonban már beleszülettek a digitális környezetbe, számukra az információk megtalálása és feldolgozása természetes módon hatékonyabb vagy rövidebb ideig tart. A Z-k már olyan appokat használnak, amelyek segítségével gyors válaszokat kapnak, egy-egy információ hamarabb elérhető, egy probléma sokszor egy napon belül megoldódik. A Z-k számára a hatékony digitális rendszerek használata az egyik legvonzóbb szempont egy munkahelyen.

Érdemes tisztában lennünk azzal, milyen munkamód áll közel hozzánk, milyen környezetben és időbeosztással szeretnénk dolgozni, hiszen ezek az eredményeinket és munkahelyi jóllétünket is meghatározzák.

Még nem tudod, hogy milyen karrier való neked, esetleg karrierváltáson töprengsz? Az Orientify karrierajánlója segíti a döntésedet.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu