Így használd jól a home office-t! - Orientify BLOG

Így használd jól a home office-t!

Milyen következményekkel jár, hogy lehet bevezetni, mindenki boldogul majd? Legújabb blogbejegyzésünkben arra keressük a választ, miként lehet felkészülni az egyre több munkavállalót érintő home office-ra.

Sokaknak ismerős, másoknak furcsa lesz a home office

Sok szempontból teremt ismeretlen helyzetet a koronavírus-járvány, az egyik legfontosabb a munka területe. Egyre több cég hirdet home office-t a dolgozóknak, akiknek fel kell készülniük az otthoni teljesítményre.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai között egy 2018-asra bukkantunk, melyben azt állapították meg, hogy a magyar munkavállalók négy százaléka dolgozik home office-ban. Ez a szám vélhetően nem sokat növekedett azóta, de az elmúlt vagy éppen az elkövetkezendő napokban statisztikusok minden bizonnyal kiugróan magas számokat tudnának megállapítani. Azt, hogy mennyire vannak felkészülve a munkaadók az új rendszerre, hamarosan kiderül.

Az mindenesetre biztos, hogy számos cégnél folynak most villámgyors továbbképzések a témában. Sokaknak rutinszerűen megy a home office, rengeteg, irodában dolgoztató multinál volt eddig is bevett gyakorlat, hogy a munkatársak hetente több napot is otthon töltenek. Mások viszont egy teljesen új rendszerre állnak rá, ami nem csak a digitális eszközök miatt jelenthet kihívást, hanem a megszokott munkamódok megváltozása miatt is, amelyek nem alakulnak át egyik napról a másikra.

Rutinból megoldani?

Hogyan dolgozz otthon? Fontos, hogy alakíts ki egy napi rutint, pontos napirendet. Érdemes ugyanakkor kezdeni és befejezni a napi feladatokat, mintha egyébként is bent lennél a munkahelyeden. Az ebédszüneted időpontjához is ragaszkodhatsz, jelölj ki magadnak egy sávot az étkezésre, szünetekre.

Hogyha a családtagok is egy lakásban vannak veled, mindenkinek legyen kijelölt munkaállomása, amit az egy háztartásban lévők is tiszteletben tartanak. Lehet a munkavégzési helyed egy íróasztal, ebédlőasztal vagy a kanapé egyik sarka. Mindegy, de kell egy bázis, ami lehetővé teszi a gondolkodást és a munkatársakkal való kapcsolattartást. Apropó meetingek: hasznos, ha rendszeresen szerveztek online megbeszéléseket, mert az is segíti a magány csökkentését, fenntartja az elköteleződést a munka iránt, újabb rutin alakul ki, amely megkönnyíti az idő beosztását.

Ha kimész inni egy pohár vizet a konyhába, ne kezdd elmosogatni a koszos edényeket. Amikor otthon dolgozunk, nehéz lehet megállni, hogy ne végezzünk házimunkát. Legyen erre ugyanúgy egy kijelölt idősáv, akár előre pontokba szedve a szükséges tennivalókat.

Nem házimunka ugyan, de a nap aktív időszakának része lehet a sport is. Segíti a gondolkodást egy lakásban is könnyen végezhető testedzés. Hogyha pedig a munkahelyre való utazás elhagyásával amúgy is spóroltál magadnak egy-két órát, bőven belefér a napodba. Ha nem kell a munkádhoz, ne messengerezz, ne chatelj, ne vegye el a figyelmedet az online élet! Ha van tévéd, ne nézd munka közben, nem azért maradtál otthon, hogy kikapcsolódj.

Vannak azonban olyan munkák, amelyeket nyilvánvalóan nem lehet otthonról végezni, és járvány idején is szükség lesz rájuk: az egészségügyi dolgozóké, az eladóké, a szállítóké, a rendőröké és még sorolhatnánk. Minden elismerésünk az övék!

Aki megteheti, annak saját érdeke is, hogy otthon maradjon, mi mindenkit erre biztatunk.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu