Az örök, a tartós, a feltörekvő és az elévülő készségek a munkaerőpiacon - Orientify BLOG

Az örök, a tartós, a feltörekvő és az elévülő készségek a munkaerőpiacon

Korábban fejtegettük, hogy a 21. században radikálisan átalakulóban vannak a munkaerőpiacon előnyben lévő és maradó képességek. Míg bizonyos ágazatokban az emberi készségek gépi helyettesítése már a jelen, és több „régi” bevált készség veszít erejéből a piacon, addig úgy tűnik, vannak olyanok is, amelyek örök életűek, és olyanok is, amelyek újak, de várhatóan hamar le is jár a szavatosságuk. Vajon mely készségek számítanak hosszú élettartamúnak, amelyre érdemes figyelnünk? És melyek azok, amelyek felértékelődnek vagy elévülnek?

Nemcsak a munkakörök változnak, hanem az ezek alapjául szolgáló készségek is jelentősen átértékelődnek. Ez nem jelenti azt, hogy régi készségek eltűnnek, és helyükre érkeznek az újak. Inkább az történik, hogy néhány régi készség még évekig megőrzi értékét, de néhány új készségre igaz, hogy amilyen váratlanul megjelent, olyan gyorsan el is tűnik a létjogosultsága.

 • Örökre szóló és tartós készségek

  A technika fejlődésének sebességével valójában marad-e valami tevékenység az embereknél, amit a gépek nem tudnak végrehajtani? Szerencsére igen. Néhány emberi készség a teremtéskor már kialakult: a csoporton belüli együttműködés, alkalmazkodás. Az ősembernek sok mindene nem volt, ezért megtanult eladni és cserélni dolgokat, amihez empátiára, segítőkészségre, bizalomra és törekvésre volt szüksége. Nem számít, mennyire zseniális technológiák lesznek, ezek a készségek továbbra is értékesek maradnak az egész világon.

  Maradt még néhány terület, ahonnan úgy tűnik, a mesterséges intelligencia egy ideig még nem szorítja ki az embert? De vajon mennyire tartósak ezek?

  Egyik cikkünkben bemutattunk öt olyan ágazatot, amelyek nem tartoznak a lecserélhetőek közé: egészségügy, oktatás, művészet, jog és tanácsadás. Nem meglepő, hogy többségük az emberek érzelmi-társas és összetett problémamegoldó készségeinek használatával kapcsolatosak. Különösen igaz ez az olyan területeken, mint az egészségügy vagy az oktatás, képzés, ahol jóval 50 százalék alatt van az automatizálható tevékenységek száma.

 • Feltörekvő készségek

  Azok az új képességek tudnak érvényesülni a jövőben, amelyek  igazodnak a munkaerőpiaci trendek komplexitáshoz és a munka sebességéhez. Elég képzett vagy egy kontrolling szoftver használatához? Tudod kezelni a virtuális valóság érzékszervi túlterhelését? Elég gyorsan tudsz dönteni és problémát megoldani, ha épp fel akarják törni  a rendszeredet? Meg tudod tanulni az újabb és újabb média platformokat? Villámgyorsan reagáló, virtuálisan és videójátékokban edzett, multitasking jelöltek előnyben!

 • Elévülő készségek

  Ami tegnap élenjáró készségeknek számított, holnap már természetes lesz. Öt évvel ezelőtt az üzleti világban az online meetingek nem voltak a mindennapjaink részei. Ha 2021 végén valaki nem tud magabiztosan egy online meetingen dolgozni vagy egy konferencián előadni, workshopot tartani, a kollégái megdöbbenéssel néznek rá. Egy olyan marketing tanácsadó jelöltet, akinek nincs jelenléte a közösségi médiában, nem hívnak be állásinterjúra. Ezeknek a készségeknek a listája napról napra hosszabbodik, és ezek közül sok a technológiához kapcsolódik, így újabbak fognak érkezni, néhányak pedig eltűnnek. Ha túl sok készséged az elévülők listájához kapcsolódik, akkor itt az ideje az újraindításnak!

Ha szeretnéd a jövődet tervezni és neked való pályát választani, Karrierajánlónk segít ebben!
Készítsd el a Karrierprofilod, és tudd meg, milyen szakma passzol hozzád!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu