A bennünk élő vállalkozó felfedezése - Orientify BLOG

A bennünk élő vállalkozó felfedezése

Korábban értekeztünk arról, mi a különbség a hagyományos munkavállalás és életünk karrierje között. Míg hajdan a karrier leginkább a ranglétrán való menetelést jelentette egy cégen belül, addig ma már átlagosan 10-11 alkalommal váltunk munkahelyet. Lehetőségeink megsokszorozódtak: minden eddiginél könnyebb a dolgunk, ha alkotásaink vagy ötleteink közzétételéről, közösségépítésről vagy életpályánk kijelöléséről van szó.

A jövőnk számtalan karrierlehetőséggel kecsegtet, már csak működőképes elképzeléseket kell gyártanunk. Azonban a lehetőség kötelességeket is magával hoz: döntéseink visszaszállnak ránk, az irányítás teljes mértékben a miénk. Ez sajátos gondolkodásmódot és képességeket igényel: innovációs szemléletet, a változások üdvözlését, kitartást és problémamegoldási ambíciót.

Vajon hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet magunkból és a lehetőségeinkből? Hogyan éljünk a lehetőségeinkkel? Nem állnak rendelkezésre ugyanis biztos irányjelzőik, mindig lesznek hiányzó információk a jövőről. Ez viszont teret ad annak, hogy fedezzük fel magunkban a vállalkozót, méghozzá abban az értelemben, hogy térjünk vissza az alkotás, kísérletezés, ötletelés öröméhez.

Saját magam béta verziója

Saját karrierünk menedzselése felér egy fejlődő vállalkozás irányításával, hiszen mindkét esetben személyes projektünket formáljuk és valósítjuk meg. Ebben a megközelítésben folyamatosan úton vagyunk, csak ritkán éljük meg a „készen vagyunk” élményét, jön egy újabb és újabb személyes projekt verzió vagy egy újabb és újabb vállalkozási prototípus.

Miközben folyamatosan tanulunk, fejlődünk, kísérletezünk és teszteljük önmagunkat, kijavítjuk a hibás programkódokat, van remény arra, hogy eldobjuk a béta verziót és élesítsük az eddigi legjobb prototípust. Ehhez valószínűleg szükségünk lesz jónéhány vállalkozói készség kifejlesztésére is.

Kinek való a vállalkozás és kinek nem?

Elsőként érdemes feltenni magunknak a kérdést: Milyen tudásommal, tehetségemmel tűnhetek ki a többi, hasonló szakon tanuló vagy hasonló munkát végző emberektől? Ha nem mennék be többet a munkahelyemre, vajon milyen űr keletkezne? A vállalkozói gondolkodásban előkelő helyet foglal el a versenyelőnyt jelentő tudás felhalmozása, amely lehetővé teszi, hogy gyorsabban, jobban és olcsóbban hozzuk létre a termékünket, mint mások.

Másfelől, számos alapkészség szükségeltetik ahhoz, hogy saját kézbe vegyük életpályánk irányítását, például a proaktivitás és alkalmazkodás ma már nem döntés kérdése, hanem alapfeltétel. Mint ahogyan az is, hogy tegyük életünk mindennapi részévé a változásra való felkészülést és a változtatási képességet. El kell sajátítanunk a tervező gondolkodást, hogy rugalmas terveink legyenek, így mindig egy-két lépéssel előrébb járhatunk versenytársainknál.

Aki pedig a legnagyobb lépéselőnyben van, az a vállalkozó, aki proaktivitását a networkingben is megcsillogtatja, és inspirálódni tud a legkülönfélébb vállalati hátterű ismerősökből álló kapcsolatokból.

Ne gondolkodj saját vállalkozásban, ha hiányzik belőled a kockázatvállalási képesség, amely a lehetőségek meglátását és megragadását jelenti – még akkor is, ha nem biztos a maximális siker.

Mivel tudjuk, hogy a jövő tele van bizonytalansággal, ezért a jelenben szinte minden döntésünknek stratégiai fontossága van. Ha támad egy piacképes ötleted vagy a személyes projekted új szintjét látod magad előtt, még ezen a héten fogj hozzá a megvalósításához!

Ha karrierirányt keresel, Karrierajánlónk segít ebben!
Készítsd el a Karrierprofilod, és tudd meg, milyen szakma passzol hozzád!
Regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu/reg

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu