A felsőoktatásba készülők 10+1 parancsolata - Orientify BLOG

A felsőoktatásba készülők 10+1 parancsolata

Hogyan válaszd ki a neked való szakot? 10+1 pontban foglaljuk össze a legfontosabbakat ezek közül.

1.

Először is: mindennek a titka, akarod-e eléggé. Szóval, mielőtt bármibe belefogsz, tisztázd magadban, mi a célod az egyetemre való bekerüléssel. Írhatsz egy mini motivációs levelet is, ami kezdődhet például így: „Azért szeretnék továbbtanulni, mert…”. És nem elég jó válasz az, hogy „mert az osztálytársaim is..”, „mert elvárják tőlem…”. Azt foglald össze, Neked miért fontos a diploma, milyen saját célodhoz járul hozzá.

2.

És még mindig ne vágj bele, mielőtt ezt nem gondolod át: a) megalapozott, tudatos döntést szeretnél hozni a továbbtanulásról vagy b) csak felületeset? Ha az a) választ jelölted meg, akkor olvass el minden pontot. Ha a b)-t választottad, ugorj rögtön a tizedikre.

3.

Találd meg azt a szakot, ami tényleg passzol hozzád! Továbbmegyek: szakmákban gondolkodj, amit szívesen végeznél, amiről el tudod képzelni, hogy rendszeresen része lesz az életednek, és ezután nézd meg, hogy mit érdemes tanulni hozzá! Lehet, hogy elképzeled, milyen menő a közgáz, csak éppen halálra unnád magad, ha olyan munkád lenne, ahol egész nap a számítógép előtt kellene ülnöd.

4.

Ha nem vagy biztos abban, milyen szakon köteleznéd el magad 3-5 egyetemi évre, bátran kérj segítséget pályatanácsadótól. Ha már vannak is elképzeléseid, biztosan kapsz újabb infókat és szempontokat, akár online, akár offline.

5.

Ha már megvan(nak) a kiszemelt szakok, végezz alapos kutatómunkát, és ne csak addig juss el, miből kell emelt szintű érettségit tenni…Mit fogsz pontosan tanulni a szakon? Milyen kurzusok lesznek, miből kell majd vizsgázni? Miből áll a szakmai gyakorlat, mi fog szerepelni a diplomádban?

6.

Ezután jöhetnek az egyetemekről szóló infók, például online előadások a YouTube-on. Vajon mi a különbség egy-egy egyetem között, ha ugyanazt a szakot hirdeti meg? Inkább elméleti vagy gyakorlati tudást ad? Az egyetemi honlapokon túl érdemes tájékozódni azoktól, akik ott tanulnak, ami iránt te is érdeklődsz. Na, igen, ez sok idő lesz. Mindig felmerülnek további átgondolnivalók is: távolság, utazás, albérlet, kollégium, önfenntartás, diákhitel, diákmunka… ezernyi kérdés, ami kapcsolódik ahhoz, melyik városban tanulsz tovább.

7.

És itt még nincs vége. Ha van a közeledben olyan ismerős, barát, rokon, akit megkérdezhetsz, akkor készíts velük néhány mini interjút: deríts ki mindent arról, amik általában kimaradnak a videókból: gazdasági helyzet, cégek, karrierlehetőségek – tehát minden, ami arról szól, mi lesz a leendő munkád, ha elvégzed a kiválasztott szakot. Az fontos, hogy hiteles legyen a témában, akit megkérdezel.

8.

Ekkorra már úgy érezheted, összezavarodtál a sok infótól. Ilyenkor visszatérhetsz az 1. ponthoz. Ha fontos célod van a továbbtanulással, akkor megéri az energiát!

9.

Ha úgy látod, mindent végigrágtál, akkor jó esetben van két-három használható alternatívád. Ez remek, mert nem is kell több. Nyugi, egyetlen irány végső kiválasztása nem a világ, nem jár akkora lemondással, mint ahogy elsőre tűnik.

10.

A végső döntést Te hozd meg. Ne dobj fel pénzérmét, ne bízd a barátokra vagy a szüleidre. A Te utad lesz, amin neked kell végigmenned. Cserébe bármikor dönthetsz máshogy, változtatni mindig ér. Egyik döntés sem szól egy életre.

+1

Ne halogass! Aki a február 15-i jelentkezés előtt pár nappal áll neki a döntésnek, és akkor jön rá, hogy milyen faktot kellett volna választania vagy milyen előkészítőre kellett volna járnia egy-két éve…Nos, sokan éltek már át csalódást. Például olyan végzősök, akik művészeti irányba szerettek volna menni, de lecsúsztak az egy éves rajz előkészítőről, mert nem gondolták át időben, mi lenne a nekik való irány. Már tizedikes vagy legkésőbb tizenegyedikes korodban vedd elő ezt a témát, hogy legyen időd felkészülni!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu