Négy kérdés, amire választ ad a Karrierprofilod - Orientify BLOG

Négy kérdés, amire választ ad a Karrierprofilod

Művész, szervező, ezermester, segítő, tudós, vezér. Hat pályaérdeklődési irány, amelyek egyedi mintázata határozza meg a karriertípusunkat. Szerinted rád mi a legjellemzőbb? Miért fontos ez a pályaválasztásban?

Az Orientify tudományos alapon vizsgálja a pályaválasztást, a karrierrel kapcsolatos döntéseket és azt, hogy kire, milyen jövő várhat az iskolái után. Ehhez kidolgoztunk egy karriertesztet, aminek kitöltésével segítséget nyújtunk a felvételizőknek, de gyakorlatilag bárkinek, aki karrierváltás vagy keresés előtt áll. A rád jellemző karrierprofilt követően a neked való szakmákat és képzéseket is megtalálod.

Íme a kérdések, amelyekre válasz adhatsz az Orientify karriertesztjében:

1. Milyen feladatok okoznak örömet neked?

Olyan szakmát érdemes választanod, amely a mindennapokban számodra örömteli feladatokat tartogat. Ahol azzal foglalkozhatsz, amiben jó vagy, ami igazán feltölt energiával és ezért sikeres lehetsz benne. Ahol azok a dolgok vesznek körül, amelyek lefedik azt a munkaélményt, amit keresel. Ezek jellemzően négy nagyobb területre oszthatóak: foglalkozhatsz adatokkal, ötletekkel, emberekkel vagy tárgyakkal. Ezek arányai pedig meghatározzák, melyek az érdeklődési irányaid.

2. Melyek az elsődleges pályaérdeklődési irányaid?

Mindenkire legalább három főbb érdeklődési irány jellemző, ezek kombinációiból pedig meghatározható, mely szakmákat érdemes megfontolnod, ha pályadöntés előtt állsz.

2. Melyek az elsődleges pályaérdeklődési irányaid?

Mindenkire legalább három főbb érdeklődési irány jellemző, ezek kombinációiból pedig meghatározható, mely szakmákat érdemes megfontolnod, ha pályadöntés előtt állsz.

  • Ha inkább gyakorlatias vagy, jó műszaki érzékkel, és szereted, ha a munkádnak kézzelfogható eredménye van, akkor az ezermester biztosan nagy arányban szerepel a profilodban. 
  • Hogyha a művész a legkiemelkedőbb beállítódásod, akkor azok alkotó tevékenységek kötnek le, amikben kifejezheted önmagad, eredetiséged, legyen az zene, mozgás vagy design. 
  • A szervező a pontosság és a szabályok mestere, megbízható és alapos, ami jól jön az adatokkal, folyamatokkal való munkában. 
  • A segítő akkor teljesedik ki, ha taníthat, gondoskodhat, jobbá teheti mások életét. 
  • A tudós terepe a felfedezések és az összefüggések megértése.
  • Ha a vezér a legjellemzőbb rád, akkor abban a legjobb, hogy másokat meggyőz, irányíts, motiválj.

ezermester

Ha inkább gyakorlatias vagy, jó műszaki érzékkel, és szereted, ha a munkádnak kézzelfogható eredménye van, akkor az ezermester biztosan nagy arányban szerepel a profilodban.

művész

Hogyha a művész a legkiemelkedőbb beállítódásod, akkor azok alkotó tevékenységek kötnek le, amikben kifejezheted önmagad, eredetiséged, legyen az zene, mozgás vagy design.

segítő

A segítő akkor teljesedik ki, ha taníthat, gondoskodhat, jobbá teheti mások életét.

tudós

A tudós terepe a felfedezések és az összefüggések megértése.

szervező

A szervező a pontosság és a szabályok mestere, megbízható és alapos, ami jól jön az adatokkal, folyamatokkal való munkában.

vezér

Ha a vezér a legjellemzőbb rád, akkor abban a legjobb, hogy másokat meggyőz, irányíts, motiválj.

3. Milyen főbb célok vezérelnek?

Milyen célok lebegnek a szemed előtt? Mi az a küldetés, amiért szívesen dolgozol? Mások segítésével szeretnél hozzátenni a világhoz vagy az egészségesebb környezetért dolgoznál? Mi motivál, mi mozgat meg igazán? Ugyanis ha már megvan, mi köt le igazán, még mindig választhatsz aszerint, hogy a szóba jöhető pályák közül melyikkel teljesíted azokat a célokat, amiket az életedben fontosnak tartasz.

4. Hogyan szeretsz dolgozni?

Az érdeklődési irány mellett azt is érdemes figyelembe venned, hogyan dolgozol a legeredményesebben, milyen a munkatempód, mennyire tanulsz gyorsan, mennyire vagy pontos, hogyan oldasz meg problémákat. Ugyanis nagy különbségek vannak köztünk abban, hogyan látunk neki vagy viszünk végig egy-egy munkafolyamatot. Ezért alakul ki az, hogy ugyanabban a szakmában dolgozók más-más munkakörben sikeresebbek lehetnek.

Te magadra ismertél valamelyik rövid leírás alapján? Próbáld ki te is a karriertesztet, hogy kiderüljön, milyen a te karrierprofilod és milyen szakmák passzolnak hozzád!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu