Tényleg hatékony a gerilla álláskeresés - Orientify BLOG

Tényleg hatékony a gerilla álláskeresés

Unod a mostani állásodat? Egy ideje munkanélküli vagy? Mutatunk egy módszert, amivel nem hétköznapi módon változtathatsz a karriereden.

A munkakeresés nem sétagalopp

Az álláskeresés egyáltalán nem egyszerű feladat, sokszor tűnik úgy, hogy egy meghirdetett munkára teljesen felesleges önéletrajzot küldeni. Olykor már az is örömet okoz, hogy egyáltalán válaszolnak az e-mailedre. Ha elégedetlen vagy az állásoddal és váltanál, esetleg valamiért olyan szakaszban jár az életed, hogy éppen nincs munkád, akkor biztosan ismered ezt a szituációt: hiába raktad jól össze a cv-det és írtál meggyőző motivációs leveleket, valamiért mégsem jön a telefon a cégek HR-eseitől.

Ha nem tudod, hogy mihez kezdje a karriereddel, akkor érdemes kitöltened az Orientify tesztjét, amiből objektív és tudományos háttér alapján tudhatod meg, hogy mi való neked. A rendszer még munkakört is javasol. Ha ezzel megvagy, vagy már amúgy is pontosan tudod, mit szeretnél, akkor az egy igen fontos, ám csak az első lépés.

Ahhoz, hogy munkát szerezz, a tudásodon, tapasztalatodon kívül egyéni megoldások is segíthetnek. Összefoglaló névvel gerilla álláskeresésnek nevezzük az alábbi módszert. Az egyik verziója, hogy keress úgy állást, hogy írsz egy neked szimpatikus cégnek, akár annak is, ahol már egy ideje könnyen el tudnád képzelni a jövődet. Olyankor is tedd ezt meg, ha egyáltalán nincs is állás hirdetve, sőt, a gerillázásnak éppen ez a lényege. Hidd el, sok cégvezető vagy HR-es teszi el a fiókba az életrajzot egy ilyen e-mail után. Ha indokoltnak érzed, személyesen is besétálhatsz egy életrajzzal, vagy írhatsz személyesen a „nagyfőnöknek” is.

Kreatív módszerek

A gerilla módszer másik példája a hagyományostól eltérő önéletrajz. Egy frissen végzett, tanárképzős diplomával rendelkező fiatalember egyszer saját magáról készített moziplakátokat, azokat küldte szét a neki tetsző álláshirdetésekre. Volt olyan munkakereső, aki térképet készített az olyan helyszínek alapján, ahol korábban dolgozott. Hallottunk olyanról, aki egy videós barátját kérte meg arra, készítsen róla egy videokliphez hasonló mozit. Gerilla módszer az is, ha egy informatikus egyből küld egy saját maga által készített honlapot. Fontos, hogy ezeknek az anyagoknak nem kell makulátlanul tökéletesnek lenni. Nem kérdés, hogy legyél igényes, de a lényeg, hogy felhívd magadra a figyelmet: a célod az, hogy megjegyezzenek.

Láthatod, hogy ezek mind egyedi módszerek, neked a rád jellemző, saját ötletet kell megtalálnod, ha ezt az utat választod. Egy dolgot azonban minden körülmények között tarts be, ha gerillázol. Az önéletrajzodat úgy állítsd össze, hogy az a munkaadó számára releváns információkat tartalmazzon. Olyan adatokat, tényeket, képzettségeket domboríts ki, amelyekre ő kíváncsi lehet.

Nem állítjuk, hogy minden ilyen „gerilla akció” után behívnak majd interjúra, és azonnal megkapod majd a munkát, de közelebb vihet az új állás megtalálásához.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu