Három fontos készség a 21. század munkavállalóinak - Orientify BLOG

Három fontos készség a 21. század munkavállalóinak

Van, aki többdiplomásként, két-három nyelvvizsgával sem találja meg a neki való munkát és elégedetlen a fizetésével. Mások pedig egy értettségivel is boldogulnak. Mi ennek az oka, milyen készségekre, képességekre van szüksége századunk munkavállalóinak?

Bizonyos munkákhoz számít a végzettség, de nem minden esetben elsődleges szempont ez. Sok helyen inkább a képességekre tevődik át a hangsúly. Lehetsz akármennyire képzett, ezekre a tanulható készségekre akkor is szükséged lesz. Hármat mutatunk most be nektek.

1. Jó kommunikáció

Közhelynek tűnhet, pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos tulajdonság. Azért is lett belőle elcsépelt készség, mert minden cég odaírja az álláshirdetésébe legalább 15 éve, de nincs mögötte valódi tartalom. Pedig aki jó tudja kifejezni magát szóban és írásban, sokkal jobban tudja érvényesíteni elképzeléseit. Ez akárhogy is nézzük, ma versenyelőnynek számít.

2. Empátia és önkritika

Talán furcsa lehet, hogy helyet kaphat ez a két tulajdonság egy ilyen írásban, pedig mindkettő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sikeres, boldog munkavállaló légy. Fontos, hogy beleéld magad mások helyzetébe, átgondold, hogy mit miért cselekszenek egy munkafolyamat során. Megértőnek kell lenned, és el kell tudnod képzelni azt is, hogy te mit tennél ebben a helyzetben. Egy bonyolult, feszült munkahelyi szituációból sokkal könnyebben kerül ki elégedetten minden fél, ha gyakorlod ezt a készséget és asszertívan kommunikálsz. Az önkritika pedig az ehhez vezető utat jelenti: be kell látnod, ha hibáztál, és törekedni arra, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő.

3. Alázat és önfejlesztés

A két fogalmat azért soroltuk egy pont alá, mert szerintünk összefüggenek. Az alázat nem egyenlő azzal, hogy napi 12-14 órát dolgozol, inkább azt jelenti, hogy amikor csinálod, azt 100 százalékos erőbedobással viszed véghez. Azaz lelkiismeretes és precíz vagy, nem a minimum elérésére törekszel. Ehhez persze az is kell, hogy szeresd, amit csinálsz. Az önfejlesztés is ekkor működik csak: ha szereted a munkádat és alázatot érzel iránta, akkor képes leszel arra, hogy előrébb lépj, fejleszd magad. Új technológiákat, más módszereket fedezhetsz fel, amivel előrébb léphetsz a karrieredben.

Még nem fedezted fel a neked való karriert? Rendelkezel ezekkel a készségekkel, de munkahellyel még nem? Engedd meg, hogy segítsünk egy témába vágó teszttel! Részletek az Orientify oldalán.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu