Te vezér vagy, a gyereked pedig művész? - Orientify BLOG

Te vezér vagy, a gyereked pedig művész?

Művész, szervező, ezermester, segítő, tudós, vezér. Hat érdeklődési irány, amelyek egyedi mintázata határozza meg a karriertípusunkat. Szerinted te hova tartozol? Ami ennél még fontosabb: a pályaválasztás előtt álló gyermeked hova sorolható? Fontos ez egyáltalán? Az Orientify cikkéből kiderül.

Fedezd fel a karriered!

Az Orientify tudományos alapon vizsgálja a pályaválasztást, a karrierrel kapcsolatos döntéseket és azt, hogy kire, milyen jövő várhat az iskolái után. Ehhez kidolgoztunk egy igen alapos tesztet, aminek kitöltésével segítséget nyújtunk a felvételizőknek, de gyakorlatilag bárkinek, aki karrierváltás vagy keresés előtt áll.

Az egészet hat karriertípusra alapoztuk, lássuk, te magadra ismersz-e! Érdemes kitöltened tesztünket, miközben a gyermeked is megteszi ugyanezt. Utána lesz mit összehasonlítani és megbeszélni.

Ezermester

Realista, gyors, kiváló a műszaki érzéke. Jól bánik a különböző gépekkel, szerel, kihasználja fizikai adottságait. Szereti, ha munkájának kézzelfogható a végeredménye. Ilyen szakma például a szakács, a villanyszerelő, a gépkocsivezető.

Művész

Olyan szakma, aminek az alkotás a fokmérője. A művész kreatívan és szabadon dolgozik, rajzolhat, írhat, dekorálhat, szórakoztathat. Tipikusan ilyen szakma a divattervező, az újságíró vagy éppen a belsőépítész.

Szervező

A szervező megbízható és alapos kolléga, aki mindenre figyel, valamennyi adatot megjegyez, vagy legalábbis rögzíti azt valahol. Ért az informatikához, a számvitelhez, betartja a határidőket. Ilyen szakma például az adatbázis szakértő, a programozó informatikus vagy a könyvelő.

Segítő

Jól behatárolható karrier a segítő: tanít, gondoskodik, tanácsot ad, jobbá teszi mások életét. Kiváló problémamegoldó, az teszi boldoggá, ha másokon segít. Tipikus segítő pálya a pedagógus, a pszichológus, az ápoló.

Tudós

Megpróbálja megérteni és megmagyarázni a világ dolgainak összefüggéseit, új felfedezéseket tenni. Kiváló megfigyelő, jó a logikai érzéke. Többek között az orvosi technológusokat, a biológusokat, a kémikusokat, a rendszerelemzőket soroljuk ide.

Vezér

A vezér abban a legjobb, hogy másokat meggyőz, irányít, motivál, tehát a vezető szerepben érzi jól magát. Szereti az üzleti környezetet és folyamatok menedzselését. Energikus, céltudatos, remek stratéga. Sok területen megállja a helyét, de tipikusan ilyen munkakör az ügyvéd, az üzletvezető, HR-vezető.

A vezér és a művész esete

Te magadra ismertél valamelyik rövid leírás alapján? Próbáld ki te is a tesztet, hogy kiderüljön, egyformán gondolkodunk-e? Ne lepődj meg, ha te például vezérnek számítasz, gyermeked pedig művésznek. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a neki való karriert.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu