Három munka, amiről nem hallottál, a gyereked viszont lehet, hogy ezt csinálja majd - Orientify BLOG

Három munka, amiről nem hallottál, a gyereked viszont lehet, hogy ezt csinálja majd

UX-dizájner, okosotthon rendszertervező, időjárás-szabályozási mérnök. Nagy esély van rá, hogy ezekkel a fogalmakkal a 40-es, 50-es éveikben járó szülők most találkoznak először. Pedig a nem túl távoli jövő sikerszakmái lehetnek, és bizony vannak, akik már ma ezekkel foglalatoskodnak.

 • UX-dizájner

  A user experience dizájner (UX-dizájner) a felhasználói élmény javításáért felel a különböző honlapokon. Megfigyeli, hogy a honlapra látogatók miként viselkednek, mennyi időt töltenek ott, követi a konkurenciát is, ami fontos ahhoz, hogy előrébb lépjen. Ezek alapján optimalizálja a vásárlói élményt.

  Elkészíti az oldal drótvázát, megfigyeli, hogy milyen reakciók érkeznek rá, tesztel. Kapcsolatot tart a fejlesztőkkel, de gyakorlatilag mindenkivel, aki a weblapért felel. Minden körülmények között arra törekszik, hogy a látogatók élményekkel telve távozzanak a honlapról, hogy aztán szívesen jöjjenek majd vissza.

 • Okosotthon rendszertervező

  Elősorban mérnöki munka az övé, azért felel, hogy a mobiltelefonunkról tudjunk szinte mindent optimalizálni az otthonunkban. Egy okosotthon úgy néz ki, hogy gyakorlatilag bárhonnan szabályozhatjuk a hőmérsékletet, azaz a fűtést és klímát. Bekapcsolhatjuk vagy leolthatjuk a világítást, kezelhetjük a redőnyöket, kinyithatjuk vagy becsukhatjuk a garázskaput.

  Ha úgy felejtettük, kikapcsolhatjuk a tévét, de elindíthatjuk az öntözőrendszert is. Ezek a rendszerek szabályozhatók, egyénre szabhatók, a saját életritmusunkra és stílusunkra formálhatjuk őket.

  Az, ami nekünk egy gombnyomás, az okosotthon rendszertervezőnek komoly munka.

  Az okosotthon rendszertervező valójában már a jelenben is dolgozik, de a jövőben biztosan egyre nagyobb igény lesz a munkájára, hiszen az ilyen megoldások népszerűsödnek, sokan választják ezt az utat.

 • Időjárás-szabályozási mérnök (geomérnök)

  Olyan szakma, amit a klímaváltozás hívott életre. A geomérnök elsősorban azért felel, hogy a csökkentse a klímaváltozás hatásait, munkájukra a jövőben elképesztően nagy szükség lesz. Egy példa azzal kapcsolatban, hogy mi a munkájuk:

  elindult egy globális kutatás, ami arról szól, hogy ezek a mérnökök aeroszolt szórjanak a légkörünkbe azért, hogy halványítsanak a nap fényein.

  Egyelőre csak a kísérleti stádiumig jutottak, de hamarosan eredményeket mutathatnak majd fel.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu