Így kerüld el a munkahelyi kiégést! - Orientify BLOG

Így kerüld el a munkahelyi kiégést!

A 21. századi alkalmazott egyik legsúlyosabb munkahelyi betegsége a kiégés. Ilyenkor annyira meg lehet utálni a korábban esetleg még kedvelt munkát, hogy a küszöböt is gyomorgörccsel léped át. Íme három tipp, amivel mindezt elkerülheted.

Kiégtél? Nincs veszve semmi!

Ha valaki több évet húz le egy munkahelyen, elég nagy valószínűséggel esik meg vele, hogy egész egyszerűen kiég. Ha veled már megtörtént, és menthetetlennek érzed magad, akkor legalább a karrierválasztás előtt álló gyermekednek mesélj arról, hogyan kerülheti el a saját munkája után való érdeklődés teljes hiányát. Ha pedig úgy gondolod, hogy munkahelyet váltanál, akkor az sosem késő. Az Orientify tesztje segíthet abban, hogy új karriert találj magadnak.

1. Ne legyél mindig elérhető!

Mindig mindenki az okostelefonját böngészi: az tényleg jó dolog, hogy állandóan elérhetők vagyunk, és az is, hogy gyakorlatilag az egész életedet menedzselheted a segítségével. Azonban az, hogy a munkahelyeden kívül is bármikor munkára fogható vagy, mert a főnököd könnyedén elér, nem egészséges. Tedd le néha a mobilt, vagy csak próbáld ki, hogy nem lépsz fel a Messengerre, miután véget ért a munkaidőd.

Így nem válik a magánéleted részéve a munka.

Ha a magad főnöke vagy, esetleg egyéni vállalkozóként dolgozol, akkor is járj el így.

2. Ne foglalkozz a negatív emberekkel

Nyilván könnyű azt mondani, hogy ne törődj azokkal, akik mérgezik a munkahelyi légkört, de próbáld meg! Vannak olyan kollégák, akiknek soha semmi sem jó, mindennel elégedetlenek és bomlasztják a közösséget. Elég egyetlen ilyen (kiégett) kolléga, és könnyedén lehúzza a kedvedet. Kerüld el messzire, ezzel megúszhatod, hogy olyanná válj, mint ő.

3. Nem a munkád az életed

Szereted a munkádat? Remek! Ezt se vidd azonban túlzásba, pontosabban ne úgy tekints rá, mint a legfontosabb dologra az életedben. Ha nem a saját cégedről, vállalkozásodról van szó, akkor főleg. Nem kell, hogy mélyen a magadénak érezd, különben minden kis módosítást, az új kollégákat, a változó körülményeket, mind túl nagy hévvel élsz majd át, és túl sok mindent tulajdonítasz majd ezeknek a dolgoknak. A céges leveleket is hajlamos leszel a szívedre venni. Mindez azzal járhat, hogy sosem tudsz kikapcsolni, nem pihened ki magad, mert állandóan a munkán töröd a fejed.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu