Hogyan ismered fel a jó pályaválasztási tesztet - Orientify BLOG

Hogyan ismerheted fel a megbízható pályaválasztási tesztet?

5+1 ismérv, amely alapján érdemes pályaorientációs tesztet választanod, ha iránymutatást vársz tőle.

Egyre több honlapon találkozhatunk különböző tesztekkel, kérdőívekkel, kvízekkel, amelyek azt ígérik, hogy eligazítanak, hol lenne érdemes tovább tanulnod, vagy milyen karrierirányt lenne érdemes választanod. A legtöbb esetben nem valid, nem bemért, nem reprezentatív adatokon alapuló mérőeszközökkel találkozhatsz, az eredmények pedig elnagyoltak, nem pontosak, ezért könnyen félrevihetnek. Szóval, ha valódi iránymutatást szeretnél kérni, akkor keress megbízható kérdőívet. Az alábbiakban bemutatom, mire érdemes figyelned, ha megbízható és minőségi pályaválasztási tesztet szeretnél használni.

1. Tudományos

A tesztek magas szintű szakmai és etikai követelményeknek megfelelően kidolgozott mérőeszközök, tapasztalt tesztfejlesztők készítik őket. A fejlesztők folyamatosan monitorozzák a tesztek alkalmazhatóságát és megbízhatóságát, frissítik a normákat és tételeket, ha arra van szükség. Ezzel garantálható, hogy tudományos mérőeszköz alapján kapsz eredményt magadról.

2. Részletes

A tudományos teszt legalább 80-100 kérdést tartalmaz, többfokú skálán kell eldöntened a választ, tehát eléggé árnyalt. A teszt eredmény részletesen bemutatja, mi minden jellemző rád, és amikor ezt olvasod, nagyrészt magadra ismersz. A kvíz ezzel ellentétben 1) igen/nem válaszokat kínál fel, 2) nagyon rövid (10-30 kérdés), 3) az eredményt csak pár mondatban foglalja össze.

3. Komplex eredmény

A megbízható pályaválasztási teszt a rád jellemző tényezőkön túl szakmaajánlást is ad, méghozzá többféle eredményt is kínál, amelyekből tudsz válogatni. Az eredményeket a konkrét szakmák szintjén mutatja meg, nem ágazatokat vagy területet kínál fel. Ha a teszt csak irányokat nevez meg, az nem lesz reális kiindulópont, arra nem érdemes hagyatkoznod. Ha ilyennel találkozol, akkor vélhetően egy elnagyolt, nem megfelelően átgondolt eszközt vettél a kezedbe.

4. Friss adatbázis

A teszthez kapcsolódó képzési- és szakmaadatbázis mindig naprakész, a teszt a legfrissebb adatokkal dolgozik. A fejlesztők karbantartják, és igazodnak a sok változáshoz, amely évente érinti a szakmák, képzések világát.

5. Azonnali, biztonságos

Az eredményt rögtön megkapod, és biztonságos fiókban van tárolva, amelyhez senki nem férhet hozzá rajtad kívül. A legjobb, ha vissza tudsz térni, meg tudod még egyszer nézni az eredményeid, hiszen a pályákat és képzéseket, szakokat több óra átnézni, az alapos mérlegeléshez szükség lesz rá, hogy többször visszatérj az neked ajánlott lehetőségekhez.

+1: Független

A teszt nem elfogult egyik ágazat vagy intézmény irányába sem, tehát független. A felhasználó, tanácskérő szempontjaiból indul ki, nem akarja rábeszélni egyik irányra sem.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu