Segítség, egyetemre készül a gyerek! - Orientify BLOG

Segítség, egyetemre készül a gyerek!

Nyakatokon a felsőoktatás? El kell dönteni, hogy hova adja be a jelentkezését a gyereked? Ő is bizonytalan, hát még te? Mutatunk három és még egy szempontot, amit érdemes figyelembe vennetek, ha megbeszélitek a jövőt.

Szerencsés az a szülő, akit a gyermeke megkérdez arról, hogy merre induljon tovább a középiskola után. Vagy mégsem, mert ez annyira bonyolult? Lássuk, milyen szempontokat vehetsz figyelembe, ha tanácsot kér tőled.

1. Érdeklődési kör

Közhelynek tűnhet, de akkor is meg kell emlékeznünk róla. Ha tanácsot kér tőled, ez a legfontosabb szempont: az érdeklődési körének megfelelő intézményre, szakra buzdítsd. Lehet, hogy jó informatikából, amiről azt tartják, hogy remekül fizető karrier, de ha valójában nem érdekli különösebben, akkor nem biztos, hogy egy ilyen szak a megfelelő választás.

Fontos, tegye boldoggá, amit csinál, mert lehet, hogy csak az egyetem végén jön rá, valójában nem is ezzel akar foglalkozni, esetleg néhány év munka után.

Váltani persze sosem késő, és nincs elvesztegetett idő, ha tanulásról van szó, de azért jó érzés olyat csinálni, amit valóban élvezel.

2. A fizetés kérdése

Érdekes téma a fizetés. Beszélgetettek már róla, hogy ki mennyit keres? Sok tinédzsernek fogalma sincs, mi a különbség a bruttó és nettó fizetés között. Az alap pénzügyi fogalmakkal érdemes ismerkedniük, mert legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy a szakmáknak milyen bérezése van és milyen kezdő fizetésre számíthatnak. Természetesen nem minden a fizetés, de lehet, hogy ez a szempont is segít majd neki a döntésben.

3. A saját szakmád és iskolád

Nagyon fontos lenne, hogy a szülők őszintén beszéljenek a gyerekekkel arról, hogy saját maguk szeretik-e azt, amivel foglalkoznak. Könnyen lehet, hogy nem is tudsz róla, de karriered példaként látja maga előtt, és sokat gondol arra, hogy azt csinálja majd, amit te. Erre persze büszkének kell lenned, de éppen ezért beszélj neki a negatívumokról, nehézségekről is. Ha jártál felsőoktatásba, akkor az azzal kapcsolatos élményeidet, tapasztalataidat is oszd meg vele! Jó, ha minél több információ áll a rendelkezésére, amit át tud gondolni.

+1: Orientify

Ezekkel mind segítheted a döntése meghozatalában, de van egy tippünk, ami tudományos alapokon nyugszik. Az Orientify egy olyan pályaorientációt segítő teszt, ami egy igen komoly adatbázis alapján működik. Nemcsak szakmaajánlást, hanem képzési tippeket is ad a kitöltőjének. A kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ráadásul nemcsak a tinédzsereknek, hanem mindenkinek ajánljuk, aki például karrierváltásban, továbbképzésben gondolkodik.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu