Három módszer arra, hogyan legyen normális nyugdíjad - Orientify BLOG

Három módszer arra, hogyan legyen normális nyugdíjad

Sokszor hallott mondás, hogy kezdj el spórolni, találd ki, hogy milyen magánutas megtakarításba fogsz, mert úgysem lesz nyugdíjad. Mi is mutatunk három olyan lehetőséget, amivel nyugodtabban készülhetsz fel a pihenéssel töltendő évekre.

Segítség, most már tényleg félre kell tennem!

Az Y generációhoz tartozó korosztályt érzékenyen érintő kérdés, hogy mihez nyúlnak majd nyugdíjas korukban. Távolinak tűnhet még az időpont, de fontos lenne, hogy akár már a 20-as, de legkésőbb a 30-as éveiben mindenki elkezdjen gondolni erre az időszakra, megtakarítás formájában is.

Sokan nem bíznak az állami nyugdíjrendszerben, vagy csak kevésnek találják azt az összeget, amit ebben a formában kaphatnának majd. Vegyünk három módszert arra, hogy mihez kezdjenek azok, akik biztosra akarnak menni.

1. Önkéntes nyugdíjpénztári számla

A legtöbbek által ismert és használt megoldás az önkéntes nyugdíjpénztári számla. Többféle konstrukció közül is választhatsz, amiket előre meghatároztak a bankok. Azt kell vizsgálnod, hogy hány éved van még a nyugdíjig, illetve milyen jellegű kockázatviselési képességgel számolhatsz.

Ami nagyon jó benne, hogy a befizetett összeg ötödét, de maximum 150 ezer forintot jóváírnak neked adóbevallásnál. Ezt ugyanerre a számlára kapod vissza, de választhatod azt is, hogy például az egészségpénztári számládra érkezzen.

2. Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj-előtakarékossági számla olyan értékpapírszámla, amivel az Európai Gazdasági Térség értékpapírjaiból vásárolunk be. Hasonlóan az önkéntes pénztárhoz, a számlára érkező pénz 20 százalékát térítik vissza, de itt csak 100 ezer forint a maximum. Miután beadtad az adóbevallásod, 30 nap múlva az előtakarékossági számlán is találod a pénzed. Ami még jó benne, hogy nem kell kamatadót és árfolyamnyereség-adót fizetned utána, az osztalékadó azonban nem megúszós.

3. Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás során valójában egy befektetési alapba teszed a pénzed, ez a része maga a megtakarítás. A másik fele pedig a biztosításra megy el. Elég drága megtakarításnak számít, de cserébe ez is adja a legjobb hozamot. Hasonlóan az előző kettőhöz, ennél is jár adójóváírás, a biztosításként befizetett pénz 20 százaléka, de maximum 130 ezer forint.

Javaslatunk, hogy a három közül egyet legalább válassz ki, de ha egyik sem szimpatikus, akkor is keress valamilyen takarékossági megoldást, mert a nyugdíj a kanyar után leselkedik rád.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu