Mikortól legyek saját magam főnöke? - Orientify BLOG

Mikortól legyek saját magam főnöke?

Bizonyos munkában eltöltött idő után sokan vágynak az önállóságra, saját vállalkozást indítanának. Miben érdemes gondolkodni, hogyan működik a gyakorlatban? Mutatjuk a legegyszerűbb megoldást.

Kata: a munkáltatónak is megéri

Ha valaki úgy érzi, eljött az idő a szabadúszóvá válásnak, mert elég időt húzott le alkalmazottként, annak több lehetősége is van, hogy a maga ura legyen. Persze lehetséges, hogy rögtön úgy indítod a karriered, hogy önállósodsz. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás jelenleg Magyarország a kisadózók tételes adója, azaz a kata. Katás azonban nemcsak szabadúszó lehet, egyre több cég várja el a jövendőbeli kollégáktól, hogy váltsák ki a vállalkozói engedélyt, mert csak így működnek együtt velük. Így ugyanis mentesülnek a járulékok megfizetése alól, illetve igyekeznek olyan szerződést kötni, hogy ne kelljen végkielégítést fizetniük, ha kenyértörésre kerülne sor.

Mi fán terem a kata?

Ma már gyakorlatilag egy nap alatt vállalkozóvá válhatsz, de azért nem árt tudnod, mivel is jár ez az egész. A katáról általánosságban elmondható, hogy egy nem túl bonyolult adózási forma. Nem biztos, hogy mindenki számára ez az ideális, mindenesetre könyvelőre sincs feltétlenül szükséged hozzá. (Azért az adóbevallást jó, ha szakemberre bízod, az adóhatóság ebben az esetben nem csinálja meg helyetted.) Ha főállású katás vagy, akkor havi 50 ezer forintot kell utalnod a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ebben az összegben benne van az összes járulék, nem kell egészségügyi, szociális hozzájárulást, személyi jövedelemadót sem fizetned. A nyugdíjalapod így azonban nem túl nagy. Egy korábbi cikkünkben erre is mutattunk megoldást. Ha pedig főállás mellett csinálod, akkor havonta 25 ezer forintot kell utalnod az adóhatóságnak. Ha szeretnél nagyobb nyugdíjat, akkor elmehetsz akár 75 ezer forintos befizetésig havi szinten.

Milyen költségeid vannak?

A NAV-nak járó pénzen kívül be kell fizetned a helyi iparűzési (hipa) adót is, amit évente, a helyi önkormányzatnak teljesítesz, akár több részletben is. Budapesten ez az összeg például 50 ezer forint egyszerűsítve a katásoknak egy évre. Van olyan település, ahol nincs lehetőséget a fix díjra, mert a tiszta bevételed alapján számolják ki a hipát, általában annak az 1-2 százalékát. Mindezeken felül be kell fizetnek az iparkamarai tagdíjat, ez egy évre pontosan 5 ezer forintodba kerül majd. Fix költség lehet még egy számlázóprogramra való előfizetés, de ez nem feltétlenül muszáj, ingyenes verzióval is könnyen lehet boldogulni, de néhány kényelmi funkciót nem vehetsz igénybe.

Az induló vállalkozások esetében a legnagyobb gond mindig a tőke hiánya. Érdemes utánajárni a helyi önkormányzatnál, esetleg egyéb hivatalnál, hogy milyen támogatásra lehetsz jogosul, illetve, hogy van-e valamilyen pályázat, amivel például a vállalkozókat ösztönzik. Ezt akkor is tedd meg, ha van állandó ügyfélköröd, de csak most váltottál katára. Hidd el, megéri a fáradtságot egy kis plusz pénz.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu